Три са препоръките от страна на Европейската комисия към България

...
Три са препоръките от страна на Европейската комисия към България
Коментари Харесай

ЕК с три препоръки към властта за финансовата политика

Три са рекомендациите от страна на Европейската комисия към България по отношение на Конвергентната стратегия (2022 - 2025 г.) на Република България, в границите на така наречен " Европейски учебен срок ".

От Министерство на финансите категорично акцентират, че тази година Европейската комисия насочва по три рекомендации към седем страни членки, измежду които е и България . Останалите страни са с по четири или повече на брой рекомендации.

В отчета на Европейска комисия българският План за възобновяване и резистентност е оценен като упорит и покриващ досегашните рекомендации на Съвета на Европейски Съюз. Затова се подчертава върху осъществяването на проекта и се насочат минимални спомагателни рекомендации - за понижаване зависимостта от импорт на изкопаеми горива, ускорение развиването на възобновима сила и диверсифициране на източниците за доставка на газ посредством увеличение на междусистемните връзки със прилежащите страни.
 Месечен недостиг от близо 240 млн. лв. за февруари
Месечен недостиг от близо 240 млн. лв. за февруари

Реално минусът е по-голям, тъй като държавното управление харчи и част от тези 2.8 милиарда лв., които спести

В региона на фискалната политика Европейската комисия насочва идентична рекомендация към всички страни членки за внимателна политика по националното финансиране на настоящите разноски, свързани с ограничения против инфлацията и войната в Украйна.

За разлика от други страни, към които има рекомендации в региона на данъчната и пенсионната промяна и фискална консолидация , за България не са посочени спомагателни дейности. За Германия да вземем за пример има рекомендации в региона на данъчната и пенсионна промяна. Франция има още по-детайлни рекомендации във връзка с държавните разноски и консолидация, както и за пенсионна промяна.

Европейска комисия прави оценка и прогнозата за фискалните параметри за недостига и дълга на България за актуалната и идната година.

Препоръчва се фискалната политика да бъде ориентирана към реализиране на рационални и предвидими средносрочни фискални позиции .

От Министерство на финансите означават, че разноските по консолидираната фискална стратегия остават в изискуемия по закон предел от 40 % от Брутният вътрешен продукт . Като се изключат краткотрайните разноски в отговор на пандемията, увеличените енергийни цени и даването на поддръжка за бежанците от войната в Украйна, дефицитът за 2022 година се чака да бъде в границите на 3-процентното ограничаване.
 Очакват доходи с 231 млн. лева над разноските по консолидираната фискална стратегия
Очакват доходи с 231 млн. лева над разноските по консолидираната фискална стратегия

За съпоставяне - за първото тримесечие на 2021 година бе регистриран недостиг в размер на 625,8 млн. лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР