Три са основните стратегически приоритета за развитие на териториите от

...
Три са основните стратегически приоритета за развитие на териториите от
Коментари Харесай

София-град и Благоевград ще са центрове на растеж на Югозападна България

Три са главните стратегически целта за развиване на териториите от Югозападния регион в програмния интервал 2021-2027 година, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството. Те са детайл от Интегрираната териториална тактика на равнище 2, която следва да бъде разисквана и призната доникъде на тази година. Това са поощряване на новаторския и образован стопански преход, предпазване и развиване на човешкия капитал и по-добре обвързван и резистентен район.

Заместник-министър Деница Николова показа пред кметовете от Националното съдружие на общините концепцията за осъществяване на бъдещата политика за районно развиване, измененията в Закона за районно развиване, както и програмирането на новата оперативна стратегия за развиване на районите, която ще е ориентирана в две посоки - градско развиване за поддържане на икономическия резултат в градовете и развиване на териториите от равнище 2 посредством интегрирани териториални вложения.

София - град и Благоевград ще са центровете на напредък в Югозападна България, които през идния интервал ще получават средства за градско развиване през обособен приоритет на оперативната стратегия. Към момента е планувано още 6 градски общини в региона да получават поддръжка през програмата за цялата си територия. Останалите попадат в обсега на програмата за развиване на селските региони, ако не се одобри предлагането на Министерство на регионалното развитие за смяна на дефиницията за селски регион. "Целта ни е да създадем условия за икономическо развиване на целия регион, в това число възстановяване на демографската картина и качеството на живот, което изисква да създадем развити територии и отвън центровете директни бенефициенти на програмата по линия на градско развиване ", отбелязва Николова. Поради тази причина ще бъдат ориентирани старания и към регионите с по-ниска урбанизация. С този метод се търси баланс сред инвестиции-потенциал за развитие-стандарт на живот- демографска конструкция.

Заместник-министър Николова е обърнала внимание, че макар положителната транспортна съгласуваност на Югозападния регион има нужда от вложения за разширение и усъвършенстване на транспортната мрежа, с цел да може да се обезпечи по-лесен достъп на икономическите оператори до периферните области, като тласък за развиване на активност. Регионът е и със мощен капацитет за развиване на туризма, по тази причина ще се обезпечат благоприятни условия за европейско финансиране на планове, които да засилят капацитета на зоните с самостоятелен туристически бранш. Трансграничното съдействие също ще е във фокуса при осъществяване на териториални вложения. "Всички тези ограничения ще доведат до насърчаване капацитета на обитаемоте места, а по този начин ще се понижат миграционните процеси. Основният фокус е да търсим по-голямо икономическо развиване на страната, надграждащо постигнатото с базовата инфраструктура и качеството на живот досега. Нужно е да влияем още повече над стопанската система, с цел да може през вложенията да осигурим по-добър живот на хората ", акцентира Николова.

Тя обърна внимание и на измененията в Закона за районно развиване, с които ще се ускори ролята на Регионалните препоръки за развиване. Те ще имат функционалности за предварителна селекция на най-важните планове, които би трябвало да се осъществят по отношение на спецификата и потребностите на територията. Освен това новият метод за осъществяване на вложенията ще включва пакет от ограничения и планове, а освен съответно и лимитирани единствено за рационализация на път, парк, учебно заведение или енергийна успеваемост, както е сега. Целта е да се покрие общия образ и потребности на избрана територия с комплекс от ограничения. Така плановете към този момент ще се структурират под формата на концепции, която може да включва няколко плана, обхващащи разнообразни браншове - околна среда, превоз, човешки запаси, енергийна успеваемост, обучение и други. Например, построяването на нова индустриална зона има потребност от довеждащи пътища, вода, квалифицирана работна ръка, инфраструктура за икономическите оператори. Това ще може да се реализира с една идея, финансирана през разнообразни оперативни стратегии.

Деница Николова сподели още, че с плановете през новия интервал ще се концентрират старания върху по-голяма територия, в която ще могат да си взаимодействат няколко обитаеми места отвън административните си граници.

Тя обърна внимание и на значимостта локалните управляващи да разработят новите общински проекти за развиване, защото настоящите сега изтичат в края на годината. От идната година общините би трябвало да разполагат с нова визия за развиване през идващия програмен интервал. Без този проект няма да може да се получава европейско финансиране.

Икономиката на Благоевград е релативно разнообразна и добре уравновесена, с липса на блестящо преобладаващи индустриални браншове. Най-голям принос в творби размер продукция и брой работни места е бранш индустрия, следван от търговия и превоз.

Заради огромния брой студенти (отчасти дължащ се на Американския университет в града), кръстопътното си географско състояние, природата и редица обществени фактори, градът има относително добре разрастваща се стопанска система. Открити са доста магазини за облекла, кафенета и заведения за хранене. Голям брой неквалифицирана работна мощ е наета в строителните компании и шивашки цехове.

Градът е ситуиран на паневропейския транспортен кулоар №4, на европейски път E79 и на републиканския път I-1. Благоевград е далечен е на 31 км път от Северна Македония, 83 км от Гърция, 88 км от Сърбия. Разстоянието до София е 96 км, до Пловдив - 193 км, до северномакедонската столица Скопие - 183 км, и до гръцкия пристанищен град Солун - 199 километра. Благоевград е разпределителен пункт на туристическия поток за околните планини с техните центрове - Банско, Сандански и Добринище.

В развой на създаване е автомагистрала "Струма ", само че не се знае по кое време ще завърши градежа й.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР