Три от възпитаничките на Висшето военноморско училище Никола Вапцаров във

Три от възпитаничките на Висшето военноморско училище Никола Вапцаров във ...

Постиженията на три млади дами, избрали професията на военните


Три от възпитаничките на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна са отличени с националния приз "Студент на годината 2020". От 15 години конкурсът популяризира успехите на българските студенти в различни области.

Отдавна армията не е изцяло мъжка територия. Млади напористи дами превземат строя и влизат в редиците на българската армия.

Курсант-старшина II степен Филотея Димитрова е една от тях. Тя разказа, че във Висшето военноморско училище се чувства като в свои води. За нея това е осъществена мечта, защото от малка иска да помага на хората и да ги спасява. Най-трудно в армията, по думите ѝ е това да се съревноваваш с противоположния пол, но с хъс и упоритост тя успява да спечели в битките.Курсант-главен старшина Ева Георгиева съчетава успешно военен профил и медицинска професия. Да бъде военен лекар е предизвикателство за нея. Тя разказа, че по време на втората вълна на пандемията няколко курсанти са се разболели едновременно и се е наложило да сформират доброволчески екип, като са добили изключителен опит.Курсант-мичман Десислава Вълчева е свързочник. Тя наблюдава корабите по нашето Черноморие. Участва в масови учения, едно от тях е "БРИЗ". Десислава се занимава с ветроходство, има много награди, има отличия и в тласкане на гюле. По думите ѝ, бъдещата ѝ професия трябва да е динамична, да има приключения, за нея това е обетована земя.

Репортер: Нивелина Няголова

Източник: bnt.bg