Три основни насоки в своята бъдеща работа очерта новият министър

...
Три основни насоки в своята бъдеща работа очерта новият министър
Коментари Харесай

Министърът на отбраната Тодор Тагарев встъпи в длъжност

Три съществени насоки в своята бъдеща работа очерта новият министър на защитата Тодор Тагарев, който встъпи в служба, оповестиха от министерството. На първо място – продължение на напъните за подсилване на отбранителните качества на страната; на второ място - приноса на България и нейната войска в обезпечаването на сигурност и непоклатимост в Черноморския район и Югоизточна Европа и на трето място – обезпечаване на демократични гражданско-военни връзки, оповестяват от БГНЕС.

В изказването си откакто одобри поста от досегашния министър на защитата Димитър Стоянов, министър Тодор Тагарев акцентира, че в пакета от ограничения, който двете водещи политически сили оповестиха за кратковременен и дълготраен интервал, влиза желанието бюджетът за защита да доближи не по-малко от 2 % от Брутният вътрешен продукт. Той разгласи, че ще се запознае с направената от служебния кабинет капиталова стратегия с предпочитани планове за рационализация на въоръжените сили. „ Най-важните са хората, за мен всеки човек е скъп “, акцентира той и прикани да не се има вяра на клюки и спекулации. „ Няма никакви отрицателни планове на водещите политически сили и държавното управление във връзка с хората в защитата “, акцентира той.

Втората тенденция в работата е обвързвана с значимостта на приноса на България и на нейната войска в обезпечаването на сигурност и непоклатимост в Черноморския район и в Югоизточна Европа. „ Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границата на Украйна и нападателните планове на Кремъл бъдат блокирани. Само по този метод нашият район и нашето бъдеще могат да бъдат обезпечени. Трябва да създадем това, което е належащо, както с цел да укрепим нашите отбранителни качества, по този начин и да окажем помощ на Украйна, с цел да може тя да продължи контраофанзивата, която очевидно е почнала, и да освободи своите територии. Това би трябвало да го вършим в границите на съюзните решения и на решенията на Народното събрание “, уточни министър Тодор Тагарев.

Като трета тенденция в своята непосредствена работа той уточни, че е належащо да се подсигуряват демократични гражданско-военни връзки и цивилен надзор върху активността на армията. „ Ако това работи, обществото със своите политически представители и военните експерти ще намерят тези решения, които са най-адекватни за потребностите на страната. По тази тематика има съществени провокации. Вярвам, че ще работим дружно, с цел да покажем, че в България има взаимно почитание сред политическото управление, хората в униформа и цивилните специалисти в областта на защитата “, акцентира министър Тодор Тагарев. В идващите дни той ще показа екипа си.

„ Разчитам на всички вас, на насъбрания опит тук, в това число и в последните 10 месеца. Разчитам на поддръжка в Народното събрание – сред двете съществени политически сили на процедура няма разлика в стратегиите им във връзка с защитата. По доста от въпросите за защитата може да намерим доста по-широк консенсус, по някои даже и цялостен консенсус “, заключи той.

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет. „ В началото на мандата разгласих, че ще подчертаваме върху последователност в работата и на модернизацията на Българската войска. Това, което успяхме да създадем взаимно с сътрудниците от военната и цивилната експертиза, беше да развием плановете за 3D радарите, бойната машина на пехотата, за 155 мм гаубици, за зенитно-ракетните комплекси и да сключим контракт за доставката на вторите 8 самолета F-16. „ Не бяха забравени и военнослужещите. Успяхме да увеличим командировъчните за военните, които вземат участие в задачи зад граница, квартирните пари, както и стипендиите на курсантите “, уточни той.

„ През този интервал Българската войска беше там, където беше нужна – в помощ на популацията при наводненията, в гасенето на пожарите, в опазването на държавната граница, изпълняваше задания по здравна евакуация “, съобщи министър Димитър Стоянов.

„ През целия си умишлен живот в никакъв случай не съм служил на друга страна, в никакъв случай не съм се срамувал, че съм носил униформа. Не съм служил на другарски кръгове, само че съм работил за другари, тъй като всичките ми другари са в Българската войска “, безапелационен беше служебният министър на защитата. Той благодари за военната и цивилната експертиза на персоналния състав на Министерството на защитата и на членовете на своя кабинет - за взаимната работа в интерес на Българската войска, и пожела триумф на министър Тодор Тагарев и на неговия кабинет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР