Три населени места с се оказали недостъпни и остават неизчистени,

...
Три населени места с се оказали недостъпни и остават неизчистени,
Коментари Харесай

Тонове пестициди близо до водоизточници остават неразчистени заради липса на достъп

Три обитаеми места с се оказали недостъпни и остават неизчистени, научи.
До част от плануваните незабавни хранилища – в гр. Червен бряг, село Дълбок Дол (общ. Троян) и село Смилец (община Стрелча) обективно не е допустимо да се достъпи заради аргументи, които не са били известни на страните преди подписването на контракта. Това излиза наяве от спомагателното съглашение сред Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) и консорциума " Проект Пестициди 2019 ".
Въпросните обекти са отстранени от контракта за преопаковане, превоз, предаване за дефинитивно неутрализиране на 1000 тона пестициди, рискови боклуци и други препарати за растителна отбрана. В селата Дълбок дол и Смилец се съхраняват общо над 12 тона пестициди. Според данните, с които разполага, за Червен бряг има единствено координати, без наличните количества - т.е. има още пестициди, до които няма достъп, отвън упоменатите към този момент над 12 тона.
Контрактът е регистриран като изпълнен към края на предходната година, като сумата от 8 330 000 лева без Данък добавена стойност е понижена на 6 883 644 лева
" Допълнителното съглашение касае отпадането на обекти от Приложение 1, което не касае размера и цената. Стойността е понижена, само че тя не е анексирана по никакъв метод, защото решението на Министерския съвет, решението на Управителния съвет на ПУДООС и самият контракт е до 1000 тона или до 8,3 млн. лева Освен самите пестициди като тонаж има и спомагателни действия, които са включени, просто се оказаха по-малко като размер. Затова изискването беше което събитие настъпи по-бързо. Първото събитие, което настъпи, беше за 1000 тона пестициди, които дават отговор на решението на Министерски съвет. Затова цената е изменена ", разясни изпълнителният шеф на ПУДООС Милена Сергеева пред.
Относно трите обекта с пестициди, които не са могли да бъдат обработени, тя посочи, че когато комисии отишли на място, открили, че няма достъп до тези обекти . " В първичната информация, подадена към нас, нямаше информация, че няма достъп. Това се открива след това ", сподели още Сергеева.
Тя добави, че са формирани констативни протоколи и няма по какъв начин да се стигне с тежкотоварна техника до съответните обекти, нито биха могли да се подхващат нужните дейности по вярното преопаковане и неутрализиране на съответните пестициди. 
По-голямата част от тях, по думите ѝ, са в полета, всички са покрай водоизточници и до реки. Част от тях са загробени подземен и се изисква тяхното разравяне и намирането им с точни координати.
" Точно тези обекти на този стадий не могат да бъдат почистени ", уточни тя и добави, че складовете се подават от комисия, назначена от съответните Регионална инспекция за опазване на околната среда.
 

 
 Прокуратурата ще търси отговорни за боклуците в Искър (СНИМКИ) Прокуратурата ще търси отговорни за боклуците в Искър (СНИМКИ)
Коритата на реките, намиращи се отвън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години, съобщи шефът на Софийска област И...
" Предполагам, че самите притежатели на тези хранилища ще обезпечат достъп до тях или страната с преднамерено решение . На процедура не сме стигнали до разбор на тези, до които не е имало достъп, само че разбор ще се направи и ще се изпрати към всичките общини и области какво е направено, какво следва да се направи, в случай че има подобен тип активност, с цел да бъдат или обезопасени или обезвредени ", добави ръководителката на ПУДООС.
Извадени от листата са и пестицидите в с. Радомирци и гр. Койнаре (община Червен бряг), тъй като те били третирани преди да завърши процедурата по договаряне в ПУДООС.
След смяната на процедура са третирани рисковите боклуци в Горно Пещене (общ. Враца), Петърница, Бъркач, Долни Дъбник и Горни Дъбник (общ. Долни Дъбник), гр. Искър, с. Яворово (общ. Чирпан), с. Полска могила (общ. Стара Загора), с. Бели мел (общ. Чипровци), с. Дългоделци (общ. Якимово) и с. Враняк (общ. Бяла Слатина).
Първоначално по процедура обектите за почистване бяха 17 на брой, а в края са останали 12.
Участници в консорциума, определен от ПУДООС с директно договаряне за ради спешността на дейностите, са компаниите „ Людон Транс “ ЕООД – София (с 95% дял в обединението) и френското сдружение „ Треди “ (с дял 5%). Техни подизпълнители са „ Денис Гал “ ЕООД, „ Транспрес “ ООД и „ Авенит ЕООД “.
 Валежите разкриха каква кочина от отпадъци е България (СНИМКИ) Валежите разкриха каква кочина от отпадъци е България (СНИМКИ)
Придошлите води на река Искър довлякоха цялостен „ остров “ от клони и вплетени в тях боклуци до Водноелектрическа централа по реката - този, който се н...
Припомняме, че с  разпореждане от 29.07.2020 година на Върховна административна прокуратура беше предоставено на министъра на околната среда и водите да ревизира къде в цялата страна се съхраняват препарати за растителна отбрана и къде има други зони за погрешно предпазване на пестициди. Заданието бе също да се открият и лицата, погрешно съхранявали (изхвърляли) препарати за растителна отбрана с изминал период.  

Тези препарати са мощно токсични за хората и животните, могат да се всмукват през кожата, посредством поемане на прахуляк или изпарения, или посредством усвояване на нечиста храна или вода.
Впоследствие по отчет на екоминистъра  пред  Министерския съвет на 05.08.2020 година е взето Решение за предприемане на ограничения за унищожаване на рисковите за човешкото здраве и околната среда пестициди и други препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР