Три медала спечели българският отбор на Международната олимпиада по физика

...
Три медала спечели българският отбор на Международната олимпиада по физика
Коментари Харесай

Българският национален отбор по физика се връща с три медала от международната олимпиада в Лисабон

Три медала завоюва българският тим на Международната олимпиада по физика (МОФ), която се организира в португалската столица Лисабон от 21 до 28 юли, съобщи Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.
 Нов триумф за български възпитаници: завоюваха 4 медала от Международната олимпиада по биология
Освен с медалите - два сребърни и три бронзови - олимпийците ни се връщат довечера от най-голямото и значимо съревнование по физика и с две почетни грамоти.

Националният тим по физика този сезон бе в следния състав:

● Георги Александров, 11 кл., СМГ, София - сребърен медал;

● Иво Петров, 10 кл., СМГ, София - сребърен медал;

● Стефан Иванов, 11 кл., ППМГ, Бургас - бронзов медал;

● Руско Русков, 12 кл., АЕГ, Бургас - почетна грамота;

● Владислав Стефанов, 12 кл., МГ Плевен - почетна грамота.

Техните ръководители са проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров от Физически факултет на Софийския университет.



Състезателната част на МОФ се провежда два дни. Теоретичната част включва 3 задания в няколко физични посоки, с които състезателите би трябвало да се оправят за 5 часа. Практическата част е една или две задания, за които учениците имат 5 часа.

Задачите приготвя страната хазаин и утвърждава интернационалният ръб. Четирима от физиците на IPhO бяха част и от тима за Европейската олимпиада по физика в Русия през май, откъдето всеки от петимата състезатели се завърна с орден.

В тазгодишното 49-о издание на олимпиадата участваха над 400 възпитаници от 90 страни.

България е една от учредителките ѝ през 1967 година и всяка година резултатите на националния ни тим приказват за положителната му целогодишна подготовка. Към 2018 година българските възпитаници са спечелили за страната ни общо 122 медала: 14 златни, 40 сребърни, 68 бронзови медала, както и 61 почетни грамоти. Изключително достижение за България е безспорното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 година През 1967 година България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и взе участие във всички 49 издания на олимпиадата от този момент насам.

През последните две години състезателите се приготвят в нова оборудвана лаборатория. Центърът за подготовка на възпитаници и учители предлага нужните уреди за проучване и решение на задания.

Ако желаете да подкрепите българските олимпийски тимове по естествени науки, изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS OLYMP на номер 17 777 (за клиенти на Telenor, VIVACOM и A1).

________________________________________

Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки - СООПН, е съдружие с нестопанска цел, основано през 2010 година по самодейност на Фондация “Америка за България ”. С финансовата поддръжка на Фондацията Сдружението подкрепя развиването на националните олимпийски тимове по естествени науки в България, като провежда подготовката им за присъединяване в интернационалните надпревари и олимпиади, и осведоми българското общество за в действителност забележителните триумфи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските тимове по естествени науки у нас са възпитаници сред 8-ми и 12-ти клас. От основаването на българското олимпийско придвижване по естествени науки към 2017 година нашите възпитаници са съумели да донесат на страната ни общо 821 медала - 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови - от най-престижните интернационалните надпревари и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа филология, физика и химия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР