Три кораба с общо 57 тона украинска царевица напуснаха пристанищата ...

Три кораба с общо 57 тона украинска царевица напуснаха пристанищата

След месеци на пристанището в Черноморск - корабът Рожен отплава към Великобритания

Три кораба с общо 57 тона украинска царевица напуснаха пристанищата Черноморск и Одеса тази заран на път през Черно море към Турция, Ирландия и Англия.

Един от тях е корабът " Рожен " с петима българи на борда, блокиран от края на февруари в Черноморск. Това стана по силата на съглашението от Истанбул за деблокиране износа на украинско зърно. Украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков разгласи, че чака безвредно корабоплаване.

В 6.00 сутринта корабът е почнал маневра за отплаване и към 6.10 е напуснал пристанището на Черноморск. Екипажът на " Рожен ", който е от 11 души - петима българи и шестима украинци, ще бъде допълнен на Босфора. " Рожен ", който е регистриран в Малта, транспортира 13 хиляди тона царевица.

Плавателният съд влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и от този момент беше блокиран там, като през април държавното сдружение " Параходство БМФ " съумя да смени екипажа.Трите кораба, които през днешния ден напуснаха Черноморск, пътуват в ескорт, ескортирани от украински влекач и към този момент плават към Истанбул. Натоварени са с 58 хиляди тона царевица. Корабът " Рожен ", ще пътува до Англия, 4-ма души от екипажа ще слезат в Истанбул и ще бъдат допълнени до 18 души на борда. Корабът " Поларнет " ще стигне до Турция. Той е под турски байрак и транспортира 12 хиляди тона царевица към черноморското пристанище Карасу в Турция. Третият транспортен съд " Навистар " ще стигне до Ирландия.

" Маневрата мина според инструкциите, които са получили от локалните управляващи. Това нещо го разясняваме повече от 10 дни, всичко мина по проект. Хората ще бъдат в Истанбул най – евентуално на следващия ден вечер, те ще тръгнат на следващия ден сутринта ", изясни кап. Александър Калчев, шеф на " Параходство БМФ ".

На кораба има вода и храна, електричество, моряците са добре, на фона на професионалното предизвикателство, пред което са изправени. 9 млн. $ са загубите на " Рожен " от престоя му в украинското пристанище, без пропуснатите изгоди.

Другият транспортен съд, отплавал през днешния ден от Черноморск, е " Поларнет ". Преди да доближи крайната си дестинация също ще бъде инспектиран от взаимна комисия в Истанбул. " Навистар ", плаващ под флага на Панама, потегли от пристанището в Одеса с 33 хиляди тона зърно и ще дойде в Ирландия.

Същевременно турски транспортен съд под флага на Барбадос ще отплава празен от Истанбул за Черноморск, където ще бъде претрупан.Превозите на тези товари са по силата на съглашение, подписано на 22 юли в Истанбул, за безвредни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища поради войната. В понеделник първият товар с царевица потегли на кораба " Разони " от Одеса към Триполи.

" Рожен " е втори транспортен съд, следен от българска компания, попаднал в клопката на спора в Украйна. И един любопитен акцент – плавателният съд е част от серията новопостроени съвременни бълкери, с извънредно ниско въздействие над околната среда.

Репортери: Силвия Русенова, Татяна Кисьова

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:

Източник: bnt.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg