Три жени боядисват черква Св. Георги в петричкото село Чучулигово.

...
Три жени боядисват черква Св. Георги в петричкото село Чучулигово.
Коментари Харесай

Дамска бригада боядисва църквата в село Чучулигово

Три дами боядисват църква " Св. Георги " в петричкото село Чучулигово. Помагат им единствено свещеникът и чужденец, който от известно време се е преместил в селото.

Пред няколко дни свещеникът направил апел към хората в селото да се боядиса черквата преди Великден. На молбата му се отзовала единствено една жена от Чучулигово и още няколко от прилежащото село. Черквата е издигната преди към 30 години от локалните хора с огромно предпочитание, тъй като преди този момент нямали молитвен храм. От тогава до в този момент атмосферните условия са отавили своя отпечатък - мазилката към този момент пада, има и течове. От няколко дни доброволците са се въоръжили с
мечета и четки, с цел да подобрят най-малко външния тип на храма.

" Аз взех решение и направих своя избор, че мога да се включа с ръцете, с четката, с мечетата и по този начин да украсим, да ни стане по-празнично. Да посрещнем най-светлия празник - Възкресение Христово, всички да се зарадват. Да сме празнични ", показа Снежана Илиева.

" Кой да накараме да боядисва или да оказва помощ, няма кой. Ние бяхме горе, нямаше стълба, започнахме да викаме да докарат отвъд стълбата, няма един човек да мине да ни докара стълбата. Не може да слезем. Няма хора ", добави Роза Апостолова.

" Не знам и на църква доста малко хора идват. А тя по тази причина няма и средства, накъде, в случай че
няма богомолци. Идват доста малко ", сподели Мария Караманова.

Наравно с дамите работи и отец Стоян. Сам сглобява скелетата, стълбите и даже прави кофраж, с цел да излее бетон в двора на храма. Само боята е подаяние от поданици на селото.

" Без мене не могат. Те в този момент стълбата им поставям да може да слязат, да преместим няма
по какъв начин. Поне един мъж би трябвало да има ", изясни свещеникът.

Преди три години е ремонтиран покривът на храма, само че поради некачествена работа и разместени керемиди към този момент е протекъл. Единствено Владимир, който е от Русия, само че от пет години се е преместил в Чучулигово, няколко пъти се качвал, с цел да опита да го оправи.

" От четири години оказвам помощ. Дори за тази стена помагах. Той е свят човек, за първи път срещам подобен ", разяснява Владимир.

Дворът на черквата е огромен, за овощната градина и зеленчуковата се грижат още веднъж свещеникът и брачната половинка му. Отец Стоян ни изпраща ни с думите, че се надява храмът на духовността и вярата да не е опустошен и да се намерят положителни хора, които да оказват помощ черквата да бъде доизографисана и
най-сетне да се снабди с иконостас.

Репортер: Ирина Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР