Три изложби -  Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“,

...
Три изложби -  Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“,
Коментари Харесай

Три изложби бяха открити в кюстендилската галерия в деня на Св.Лука

Три изложения -  „ Чудотворни икони и свети мощи на Балканите “, такава с произведения на участниците в традицонния пленер " Св.Лука ", и гостуваща сбирка от Босилеград, Сърбия, бяха открити през днешния ден в залите на кюстендилската изложба " Владимир Димитров-Майстора ".

Освен за празника " Св.Лука " някои от самодейностите са отдадени и на 16-ата Международна медийна среща, проведена от Българска телеграфна агенция, на която хазаин стана и Кюстендил.

Изложбата " Чудотворни икони и свети мощи на Балканите " е нов образен план, представящ роман за знакови икони, върху който Държавният културен институт работи взаимно с екип откриватели медиевисти от Центъра за славяно-византийски изследвания „ Проф. Иван Дуйчев “ към СУ „ Св. Климент Охридски “.

Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от декорацията на християнския храм от най-древни времена.

В 24 пана на български и на британски език са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви.

В изложбата са употребявани фотоси от архива на Центъра за славяно-византийски изследвания „ Проф. Иван Дуйчев “, както и фотоси, предоставени с общителното подпомагане на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастир.

В концепцията, с изключение на от редица български манастири, са включени фотоси и скъпа информация от Манастир Ватопед и Иверски манастир – Гърция, Манастир Студеница – Сърбия, Манастир Савина – Черна гора, Манастир „ Св. Йоан Владимир “ край Елбасан – Албания, Бигорски манастир – Република Северна Македония.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР