Три големи нови проучвания от Центровете за контрол и превенция

...
Три големи нови проучвания от Центровете за контрол и превенция
Коментари Харесай

Проучвания в САЩ: Бустерите осигуряват най-добрата защита срещу Омикрон

Три огромни нови изследвания от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в САЩ подчертават важността на приемането на бустер, с цел да се осигури най-добрата отбрана против разновидността на ковид Омикрон, оповестява СиЕнЕн.

Това са първите данни от действителния живот, които изследват резултата на бустерите срещу Омикрон, който в този момент съставлява повече от 99% от случаите на ковид в Съединените щати. Проучванията, оповестени в петък, повдигат въпроса дали хората с единствено две дози ваксина към момента би трябвало да се смятат за изцяло имунизирани.

" Мисля, че трябва да предефинираме изцяло имунизираните като три дози ", сподели доктор Уилям Шафнър, дълготраен консултант по имунизациите в CDC.

Изследванията имат голям обсег, включващи милиони случаи, стотици хиляди визити в незабавни отделения и центрове за незабавна помощ и десетки хиляди хоспитализации измежду пълнолетни.

Подсилването е 90% дейно за попречване на хоспитализации през интервал през декември и януари, когато Омикрон беше преобладаващият вид, съгласно изследване на CDC, което преглежда близо 88 000 хоспитализации в 10 щата.

За съпоставяне, получаването на две инжекции е било 57% дейно, когато са минали поне шест месеца след втората инжекция.

Получаването на бустер е 82% дейно за попречване на банкет в незабавни отделения и центрове за незабавна помощ, съгласно изследването, което преглежда повече от 200 000 визити в 10 щата.

За съпоставяне, приемането на две инжекции е единствено 38% ефективно за попречване на тези визити, когато са минали поне шест месеца след втората инжекция.

" Мисля, че това е третата доза, която в действителност ви дава солидна, най-хубавата отбрана ", сподели Шафнер.

Това изследване е оповестено в петък в седмичния отчет за заболеваемостта и смъртността на CDC.

Второ изследване, оповестено също в MMWR в петък, заключи, че хората с три инжекции е по-малко евентуално да се заразят с Омикрон. Разглеждайки данни от 25 щата и локални здравни отдела, откривателите на CDC откриха, че измежду тези, които са били подсилени, има 149 случая на 100 000 души приблизително всяка седмица. За тези, които са имали единствено две дози, това е 255 случая на 100 000 души.

Трето изследване, оповестено в здравното списание JAMA, сподели, че потреблението на бустер оказва помощ да се предотврати разболяването на хората от Омикрон. Това изследване на малко над 13 000 случая на Омикрон в Съединени американски щати откри, че възможностите за развитие на симптоматична зараза са с 66% по-ниски за хората, които са били подсилени спрямо тези, които са получили единствено две ваксини.

И трите изследвания откриха, че неимунизираните хора са изправени пред най-голям риск да се разболеят от Covid-19.

Понастоящем CDC споделя, че човек се смята за изцяло имунизиран, откакто е получил първичната си ваксина против Covid-19 - две седмици след приемане на втората си доза иРНК ваксина или две седмици след първата доза от имунизацията на Johnson & Johnson. Бустерните дози се предлагат за всички на възраст на 12 години, 5 месеца след първичната им имунизация.

По-малко от половината от тези, които дават отговор на изискванията да получат повторни ваксини, са получили такава и единствено към една четвърт от общото население на Съединени американски щати е изцяло имунизирано и подсилено, съгласно данните на CDC.

Близо 20% от популацията на Съединени американски щати, което дава отговор на изискванията за имунизация - тези на възраст 5 и повече години - не е получило никаква доза ваксина Covid-19.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР