Три големи българки - олимпийски шампионки по гребане, оставиха автографи

...
Три големи българки - олимпийски шампионки по гребане, оставиха автографи
Коментари Харесай

Три олимпийски шампионки пожелаха успех на световното по гребане в Пловдив

Три огромни българки - олимпийски шампионки по гребане, оставиха подписи и послания върху Лодката на другарството – формалния знак на започващото в Пловдив международно състезание по гребане за мъже и дами. Румяна Нейкова, Светла Оцетова и Стоянка Груйчева бяха първите, които се разписаха на Лодката на другарството, върху която послания за България и Пловдив ще оставят всички първенци от международното състезание и предстоящите значими посетители.

С възприятие за комизъм златната Руми Нейкова пожела триумф на състезателите: „ Ако има попътен вятър, върхове ще падат. И моят, може би. Затова – триумф и срещуположен вятър “, написа с усмивка Руми.

Гребният канал в Пловдив е безусловно подготвен за започващото в неделя международно състезание за мъже и дами. Това разгласи техническият пратеник на шампионата и член на ФИСА Майк Танер по време на формалната конференция за шампионата, извършена край гребния канала. Официални посетители на събитието, с изключение на господин Танер и олимпийските ни шампионки, бяха още ръководителят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков, зам. кметът на Пловдив Георги Титюков и ръководителят на организационния комитет на международното състезание Иван Попов.

„ Организацията е страхотна. Каналът е най-голямото преимущество на Пловдив, една специфична база, която обезпечава невероятни условия на всички състезатели. От страна на ФИСА чакаме прелестно състезание в България тази година”, съобщи Майк Танер. А по-късно написа върху Лодката на другарството: „ Поздравления, Пловдив. Пожелавам на всички сполучливо международно състезание. “

„ Това, че са обезпечени допустимо най-хубавите условия за състезателите и равностойни коридори за всички по време на гонките, посочи като голямо преимущество на гребната база в Пловдив и олимпийската шампионка в гребането и член на Техническия комитет на ФИСА Светла Оцетова. „ Смея да кажа, че изискванията при нас са най-хубавите, които могат да бъдат предоставени в целия свят”, добави Оцетова.

„ Вчера цяла България стана очевидец на тържествата по случай Деня на съединението в Пловдив. Вярвам, че и международното състезание ще бъде отразено уместно - и то освен у нас. Има поръчки за сигнал и лъчение от над 80 страни, тъй че хора от целия свят ще могат да научат за България и Пловдив. Събитието е с големи размери – имаме 3800 упълномощени, от които близо 1000 състезатели. В последните години община Пловдив и организационният комитет натрупаха много опит и съм сигурен, че в края на гребния шампионат ще се поздравим с чудесно извършено съревнование. Издигаме имиджа на Пловдив и България пред всички задгранични и български гости”, съобщи зам. кметът на града хазаин Георги Титюков.

А по-късно написа своето благопожелание върху Лодката на другарството: „ Попътен вятър и самоуверено по стъпките на Оцетова, Груйчева и Нейкова. “

„ След 19 години! “ С този надпис върху лодката шефът на организационния комитет Иван Попов разказа фантазията на Пловдив да вземе международно състезание по гребане за мъже и дами. „ Точно толкоз измина от първата кандидатура до сбъдването на тази наша фантазия “, съобщи Иван Попов.

Иван Попов благодари на всички, които оказват помощ в организацията – министерството на младежта и спорта, община Пловдив и българската федерация.

„ Всяка година общината прибавя нещо ново към гребния канал и той става все по-добър. В бъдеще ни следва да стартираме и построяването на спомагателен канал и на тази база ние ще имаме най-прекрасното оборудване в целия свят и всичко ще бъде приключено. Така че се надяваме изискванията у нас да са още по-добри след време. Пожелаваме триумф на нашите състезатели на международното първенство”, сподели президентът на федерацията Свилен Нейков, който добави, че чака у нас да валят международни върхове, в случай че има попътен вятър.

Олимпийската шампионка Румяна Нейкова, която е и състезателен шеф на федерацията, приказва за българското присъединяване в шампионата на планетата.

„ За страдание присъединяване ни ще е малко непретенциозно, само че въпреки всичко имаме своите очаквания и упования. Те са свързани най-много с двойката скул, която беше образувана дни преди началото на шампионата в Пловдив – Кристиан Василев и Борис Йотов. Това са двамата ни най-хубави състезатели. Направихме я, с цел да пробваме опциите на българска лодка в тази дисциплинираност за покриване на квота за Олимпийски игри в Токио през 2020 година Освен тях в Пловдив ще се състезава Лазар Пенев на скиф лека категория и двойката без кърмчия Станимир Халаджов и Рангел Кацарски “, сподели Руми Нейкова. Олимпийската ни шампионка разкри, че малко завижда на състезателите, които ще гребат пред родна аудитория на огромно състезание, защото тя в никакъв случай не е имала опция да го направи по време на цялата си популярна кариера.

Организаторите чакат по време на шампионата в Пловдив по трибуните да има 2500 души всеки ден, като към този момент има деклариран голям интерес от чужбина. Българските фенове ще могат да следят гонките на гребната база със свободен вход. За тях има и дребна изненада – планувана е специфична гурме зона, в която ще има български виновност и специалитети за дегустация.

Зам.кметът на Пловдив Георги Титюков разгласи, че планът за спомагателния гребен канал е съвсем подготвен, като фирмата-изпълнител има потребност от още към 2 месеца, с цел да го приключи изцяло. Общината пък ще би трябвало да отчужди един финален парцел, преди да стартира строителството, само че диалозите към този момент са в напреднала фаза. „ Смея да кажа, че в случай че не другата, то най-късно през 2020 година ще има втори гребен канал”, съобщи Георги Титюков.

На 15 септември на гребната база ще дойде президентът на МОК Томас Бах. Именно той ще направи символичната първа копка на втория канал въз основата в Пловдив.

Световното състезание в Пловдив ще бъде публично намерено на следващия ден, 8 септември, в 18,30 часа с гала в Античния спектакъл в Града под тепетата. Състезанията стартират от 9 септември.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР