Три години и половина след началото на програмния период 2014-2020

...
Три години и половина след началото на програмния период 2014-2020
Коментари Харесай

Вече сме като германците по усвояване на фондовете от ЕС

Три години и половина след началото на програмния интервал 2014-2020 година усвояването на европейските фондове в България мина 10%, демонстрира информация за осъществяването на стратегиите. Преведените от Европейската комисия средства на България са 10,41%, или 1,57 милиарда лв.. Общият бюджет за асимилиране по оперативните стратегии възлиза на 17,7 милиарда лева, като в тях влиза и % – национално съфинансиране, оповестява Канал 3.

Замразената поради позволени нарушавания Оперативна стратегия “Наука и обучение за образован растеж” е с най-нисък ритъм на асимилиране – 4,7% преведени от Европейска комисия средства. Оперативните стратегии “Околна среда” и “Добро управление” са получили под 6% от планувани от Европейски Съюз средства.

Две са стратегиите “отличници” – Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и Оперативна програма “Иновации и Конкурентноспособност”, които са с съвсем 15% усвояемост, показва БГНЕС.

Почти 10% от парите от Европейския съюз за Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” към този момент са преведени на България. По Оперативна програма “Региони в растеж” този % възлиза на съвсем 8.

Към 31 май 2017 година България е договорила 42,04% от европейските средства за програмния интервал. Става въпрос за съвсем 7,5 милиарда лева

Заедно с Германия, Полша и Унгария, България е в “златната среда” по отношение на останалите държави-членки на Европейски Съюз по повод темповете на асимилиране на фондовете.

Лидери по темпове на асимилиране са Латвия, Португалия и Гърция.

Румъния е измежду страните, които най-бавно усвояват средствата от Европейски Съюз, сочат данните на Генерална дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР