Три четвърти от руснаците поддържат действията на руската армия в

...
Три четвърти от руснаците поддържат действията на руската армия в
Коментари Харесай

Половината руснаци се боят, че Путин ще натисне червеното копче

Три четвърти от руснаците поддържат дейностите на съветската войска в Украйна, три четвърти от украинците приканват руснаците " да си отворят очите " - това сочат проучванията на социолозите от двете страни, сложили си за цел да открият какво мислят техните жители за войната.

" Украинци, помогнете страната ви да се освободи от фашизма! "

" Ако можехте да изпратите къса депеша на елементарните хора в другата страна, какво бихте им написали? ", гласи един от въпросите, заложени от организацията Info Sapiens. И ето по какъв начин дават отговор 74 % от украинците: телеграмите биха съдържали апели " да размислят, да си отворят очите, да се борят срещу властта ". Освен това 24 на 100 от отговорите съдържали яд и пренебрежение.

Призивите, които биха отправили руснаците към украинците, са " да се крепят ": " Дръжте се, приятели, и помогнете страната ви да се освободи от фашизма ", " Дръжте се, ние ще победим ", " Дръжте се, ние ще дойдем и ще ви спасим ", " Путин е добър, а вие се дръжте, ние ще ви подкрепим и защитим ". Данните от проучването, извършено от организация ExtremeScan, сочат, че 71 % от руснаците дефинират " специфичната военна интервенция " като обективна, 69 на 100 се гордеят с нея и единствено 12 % от интервюираните изпитват позор. Омраза към украинците е била записана единствено в три % от отговорите.

Руснаците нямат визия какво става в Украйна

От проучване на съветския център " Левада " излиза наяве, че през юни 75 % от руснаците са поддържали дейностите на армията. Само измежду младежите - сред 18 и 24 години - степента на поддръжката е по-ниска: 55 на 100. Професор Алексей Левинсон от центъра " Левада " разяснява, че въпреки младите да поддържат по-малко дейностите на Русия в Украйна, не считат, че носят отговорност за протичащото се. Докато по-възрастното потомство, в което има най-вече последователи на президента Путин и на войната, усеща тази отговорност, отбелязва специалистът. Но той показва и, че множеството руснаци нямат визия за протичащото се в Украйна - да вземем за пример за убийствата в Буча.

" Те знаят за храбрите съветски бойци, които оказват помощ на братския украински народ и му носят независимост от " нацистите ". Те поддържат армията, тъй като имат вяра в положителната ѝ идея ", изяснява Левинсон. Той добавя: " Пропагандата несъмнено е на доста високо професионално равнище и кара руснаците мислят, че са на страната на положителното. Да се мисли по този начин е доста по-лесно, само че отговорността не е единствено на пропагандата, а на цялото общество ".

Що се отнася до бъдещото развиване, 50 % от интервюираните руснаци считат, че обстановката в Украйна може да се трансформира във боен спор сред Русия и НАТО. 34 на 100 позволяват, че Путин е в положение пръв да натисне " аленото копче ", в случай че се стигне до война със Запада, а половината респонденти се опасяват от това.

Предположенията на украинците са, че войната ще продължи повече от шест месеца, като голямото болшинство има вяра в успеха на Украйна - 92 %.

Автор: Татяна Неведомская
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР