Тревожни са новините за българския футбол през този сезон и

...
Тревожни са новините за българския футбол през този сезон и
Коментари Харесай

Валентин Илиев пред Efirbet: Лудогорец и ЦСКА ще загубят още точки, Левски става по-силен


Тревожни са новините за българския футбол през този сезон и изключително в зимната пауза. Шефът на Царско село спря финансирането и отборът е сигурен изпадащ, макар че ще доиграе шампионата с млади играчи. Генералните спонсори на Берое и Ботев (Враца) се отдръпнаха, а главният покровител на Арда хвърли кърпата още предходната есен и кърджалийци свиха бюджета.

Какво се случва и за какво футболът ни не е прималив за богатите българи и компании?

На тези и други въпроси потърси за отговори Валентин Илиев. Той е бил първенец и притежател на Купата с ЦСКА и е един от двамата български футболисти, вкарали гол за български клуб на Ливърпул в неговия дом “Анфийлд “. Вальо има настояща визия за родния футбол, защото единствено допреди три месеца беше помощник-треньор на Царско село.

- Г-н Илиев, по какъв начин ще коментирате случилото се в Царско село и по какъв начин го приемате?

- За мен е ненадейно, защото аз, до момента в който работех там, всичко беше обикновено и бяха основани условия за правене на футбол. Това, което стана, е неприятно, само че мога да кажа, че го одобрявам обикновено, защото към този момент нищо не ме изненадва в българския футбол и всевъзможни неща могат да се случат.

- Напролет „ царете “ ще хвърлят юноши против школувани футболисти. Не рискуват ли по този метод да унищожат гениите, в случай че падат наред и с доста голове?

- Времето ще покаже. От друга стана пък тези млади момчета получават опция да се потвърдят, да израснат и да бъдат видяни от мениджъри и треньори на други клубове.

- Как ще се отразят на елитния ни футбол сходния решения, като това в Царско село, в хода на сезона?

- Вижте, само притежателят знае за какво е взел това решение и за какво е постъпил по този начин. Трябва да попитате него. Все отново еднолично устояваше клуба няколко години и пренаписа късата му история. Определено, с цел да се случат в този момент тези неща, евентуално си има сериозна причина, която единствено той знае.

- Спонсорите на Берое, Вашия роден Ботев (Враца)и Арда също стопираха кранчето. Четири тима да закъсат финансово в един сезон в елита, скоро не беше ставало. Защо хората с пари бягат от нашия футбол?

- При тази световна рецесия и пандемия е обикновено футболът да остава на назад във времето. Но виждате, че в Б група пък има финансово постоянни клубове. Така че тези, които са съобразителни и настоятелни, съумяват да намират спонсори и способи да се устоят. Такива клубове оцеляват, а други, които изпитват компликации, рано или късно напущат елита и въобще професионалния футбол. Мисля, че по този начин е било и преди, приказвам за интервала след 1989-а година.

- Вашият врачански Ботев ще оцелее ли при майсторите?

- Силно се надявам да го направи. Засега няма индикации за отричане и нека се спасим, защото Враца е футболен град.

- Кой ще вкарва голове, в случай че Бабунски бъде продаден?

- Той направи добър сезон и е голям плюс за тима. Но незаменими играчи няма. Преди Бабунски други са вкарвали за Враца. Той е водещ футболист, само че в случай че си тръгне, ще намерят кой да го замести.

- Ще успее ли Вашият някогашен отбор ЦСКА да бутне Лудогорец от върха?

- Моите прогнози не се сбъдват и по тази причина ще се въздържа да направя такава. Виждам, че Лудогорец взема ограничения – нов треньор, нови футболисти, един от които е измежду най-хубавите български играчи. Ако има нещо несъмнено, това е че борбата сред Лудогорец и ЦСКА ще продължи да бъде оспорвана и недпредсказуема.

- Може ли разногласието за купата да се реши в директния мач сред Лудогорец и ЦСКА в плейофите?

- Титлата в никакъв случай не се взема решение в директните дуели, по този начин ще бъде и в този момент. Много е мъчно Лудогорец и ЦСКА да завоюват всичките си мачове.

- Къде смятате, че могат да изгубят точки?

- Всеки в тази елитна група е губил точки и ще продължи да губи. Все някъде и любимците ще бъдат сюрпризирани.

- Левски пробва да избави сезона с Купата. Ще го направи ли?

- Смятам, че ще стигнат полуфинал, а в случай че там избегнат Лудогорец и вероятно ЦСКА, в случай че се класира, имат действителен късмет да стигнат до мача за трофея. Левски е в напредък след завръщането на Станимир Стоилов и през пролетта ще е напълно друг тим.

- Това значи ли, че може да се пребори за третото място?

- Няма по какъв начин да кажем занапред, кой ще приключи трети или четвърти, защото най-малко пет отбора са в борбата. Освен Левски, двата пловдивски, Славия и Черно море. Аз персонално съм впечатлен от работата на Илиан Илиев, под чието управление варненци са сериозен тим. Илиан прави страхотна работа и има добър нюх към селекцията. Той взема футболисти, които незабавно се постановат в състава и последният образец е нападателят Евгени Сердюк.

- Виждате ли стойностни млади футболисти, които в близко бъдеще да са част от един по-силен наш държавен отбор?

- Има такива и незабавно ще посоча Доминик Янков, който сподели много положителни игри. Има и други, само че значимото е какъв брой късмет им се дава и какъв брой търпеливи са треньорите към тях.

- Пречат ли чужденците на развиването на родните ни гении?

- Не мисля, че пречат. От персонален опит, когато играех, зная, че когато се разчита на един чужденец, той би трябвало да е най-малко с класа над българите в отбора.

- Такива ли са непознатите футболисти в България?

- Има положителни чужденци, само че има и много такива, от които нашите български момчета са по-добри. Важното е треньорите и шефовете на повече клубове да са смели и постоянно да дават късмет на надарените българи. Както го прави Славия, виждам, че и в моя Ботев (Враца) разчитат на перспективни българи, което е похвално.

- Кога ще Ви забележим още веднъж на пейката?

- След четири месеца ще се сдобия с про-лиценз и се надявам да работя за български клуб. У нас мъчно се дава път на млади треньори, само че аз съм окуражен да строя име и като треньор, и да се потвърдя като подобен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР