Тревожна си откакто се помниш? Винаги си била от хората,

...
Тревожна си откакто се помниш? Винаги си била от хората,
Коментари Харесай

Тревожност и паник атаки - 4 начина да се справим с тях

Тревожна си откогато се помниш? Винаги си била от хората, които се тормозят и премислят всичко? След всяко взето решение в главата ти се въртят какви ли не ужасяващи сюжети? Притесняваш се повече от естественото за себе си или пък за околните си? Все се чудиш дали си постъпила вярно?
Ако се припознаваш в един от горните сюжети или пък имаш своя версия на паники, то е доста евентуално да се бориш с бича на нашето време - тревогата и паник офанзивите. Защото за тях не са абонирани единствено свръхемоционалните или "лабилни " хора. Тревожността и паник офанзивите могат да дойдат в живота на всеки един, без значение за какъв брой мощни и безстрашни се мислим.
Психиката и страстите ни са неща, които можем да направляваме като с магическа пръчка. Особено в плашещите и несигурни времена, в които живеем през днешния ден. Условията на световна пандемия несъмнено изостриха проявата на сходни положения. Несигурността в здравната, а и във финансовата сфера, разклати нервите на мнозина, а израз на тази неустановеност е точно паниката.
Много хора се борят с паник офанзивите и тревогата от дълго време, само че има мнозина, които се сблъскаха с този проблем за първи път в този момент, по време на изолацията. Първата демонстрация на паник офанзива може да бъде извънредно плашеща и в допълнение да задълбочи проблематичното прочувствено положение на човек. Тъй като постоянно проявленията на паник офанзивата са неприятни физически признаци като зной, сърцетуптене, учестен пулс, зашеметяване, гадене, прекарването се трансформира в извънредно травматично. Особено в случай че досега е било непознато.
Умирам ли? Болен ли съм? Какво ми има? Полудявам ли? Защо просто не мога да се стегна? Защо не мога да се успокоя? - тези и още сходни въпроси си е задавал най-малко един път всеки, който страда от тревога и паник офанзиви.
Важното е да разберем, че нещата, които изпитваме са естествени. Ние сме добре. На 100%. Няма да умрем от тревога или паник офанзива. Да, неприятни са, само че това не значи, че би трябвало да страдаме безшумно или под паника да търсим метод да избягаме. Ако през целия ден ви се желае просто да лежите на дивана и да гледате сериал - направете го. Ако желаете да потичате на открито - направете го. Ако желаете да си хапнете парче торта, а по-късно да се отдадете на дълъг и напоителен плач - направете и това.
Тревожността и паник офанзивите не са присъда. Те могат да се управляват, с тях можем да се оправим. И то благодарение на няколко лесни трика!
Вижте ги тук:
1. Мисли за тях като за простуда - в случай че има дни, в които просто не можеш да прогониш натрапчивите и тревожни мисли, просто мисли за тях като за физическо заболяване. Представи си, че вместо паник офанзива си настинала или си хванала вирус. Хората постоянно неглижират психическото здраве и считат, че фразата "Стегни се " или "Спри да се притесняваш " ще помогне. Това поражда възприятие за виновност в индивида, който е обезпокоителен, без значение, че това, което изпитва са признаци на действително заболяване, въпреки и психическо. Това не го прави измислено. Ето за какво би трябвало да си представяш, че тревогата и паник офанзивите са простуда, да вземем за пример. Ако кихаше непрекъснато и те болеше гърлото нямаше да се самообвнияваш и да се чудиш за какво се чувстваш по този начин. Не. Щеше да си останеш у дома, да пиеш чайове и да се поглезиш, нали по този начин? Постъпвай с такав агрижа към себе си и когато се чувстваш тревожна.
2. Разсейване, разпръскване, разпръскване - от време на време най-хубавата отбрана против тревога и паник офанзиви е положителният остарял трик с отвличането на внимание. Колкото и изкушаващо да е просто да потънеш в мислите си и ужасите, които се въртят в главата си, е доста по-добре да намериш метод да се разсееш и да се отпуснеш. Е, ясно е, че е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, само че единствено ти знаеш най-добре кое работи за теб - епизод от обичан сериал, няколко страници от увлекателна книга, да изчистиш кухнята или пък да превърташ из Инстаграм. Няма значение какво е самото занятие - значимото е да отвлече вниманието ти от неприятните усеща.
3. Поговори с някого - не е елементарно да се осмелиш да приказваш за психическото си здраве и този вид проблеми, само че сигурно и не е нещо срамно, което би трябвало да се крие. Ще се изненадаш какъв брой доста хора в действителност имат сходни проблеми. Обади се на другар, приказва с най-близките си. Сподели им, че през днешния ден не ти е ден, кажи какво ти тежи или тормози. Това мигновено ще вдигне най-малко един звук товар от плещите ти. Гарантирано. Изговарянето на този ти проблеми има силата да ги направи надалеч по-малки и незначителни, в сравнение с са в твоята глава.
4. Дай си разрешение да го караш по-лежерно - да, този съвет е доста елементарен, само че в действителност е и доста значим. Когато се чувстваш тревожна, е значимо да можеш да отпускаш напрежението и да не се товариш с спомагателни упования за това какъв брой би трябвало да си продуктивна тъкмо сега, какво пропускаш и какво още би трябвало да свършиш. Няма нищо неприятно в това да го караш по-лежерно. Старай се да си услесняваш живота. Грижи се за себе си по този начин, както би се грижила за непосредствен човек, който има потребност от помощ. Заслужаваш го!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР