Третото издание на единственото по рода си отборно планинско състезание

...
Третото издание на единственото по рода си отборно планинско състезание
Коментари Харесай

Отборното планинско състезание По стъпките на Алеко с приятел ще се проведе на 3 октомври

Третото издание на единственото по рода си отборно планинско съревнование със обществен темперамент - “По стъпките на Алеко с приятел” ще се организира на 3 октомври. Записването към този момент е отворено за двете досегашни категории “Семейство” и “Приятели”, както и за новосъздадената – “Колеги”. Инициативата се провежда от Туристическо сдружение “Боерица” в партньорство със Столична община, регион Витоша, регион Панчерево, Природен парк Витоша, Фондация „ София – европейска столица на спорта”.

Тази година надпреварата се организира по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – подслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вид е 800 м, а времето за изминаване – към 5 часа. Във втория случай позитивната денивелация е над 1200 м, а времето – към 9 часа. По двете трасета са планувани контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и здравна помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени ограничения за сигурност по отношение на настоящата обстановка с COVID-19.

" Въпреки че спортният детайл е налице и с всяко последващо издание конкуренцията сред тимовете е все по-сериозна, главната цел на " По стъпките на Алеко с другар " е по-различна – да окуражим хора на друга възраст, с друг профил, подготовка и физически благоприятни условия да усетят насладата от срещата с природата на Витоша. Освен това отборният детайл предизвиква хората да прекарат повече време с околните си и да развият екипния дух, изясни Димо Христов, основен уредник на “По стъпките на Алеко с другар ".

Онлайн регистрацията е отворена, като за надпреварата могат да се запишат тимове от двама до 10 състезатели. Те би трябвало да изберат една от трите категории и едно от двете трасета. Стартът е всеобщ, а крайното спортно време на тима се дефинира от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не съумеят да финишират, целият отбор отпада от конкуренцията. Според разпоредбите право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а малолетни се позволяват в тимове с родител или аставник и след сключване на нужната декларация.

На база опита от предходните две издания точно, с цел да насърчат присъединяване на хора от разнообразни възрастови групи и с друга подготовка, уредниците дефинират двете трасета. Участието на тимове на работещи от разнообразни компании пък води до основаването на новата категория “Колеги”.

“Това е една добра опция за фирмите да насърчат чиновниците си да се движат, да бъдат на чист въздух и да заздравят връзките си като екип. Така нашето съревнование е един от най-здравословните и ефикасни тиймбилдинги и се надяваме бизнесът да насърчи своите тимове да се включат.”, безапелационен е Димо Христов.

И тази година обичайно част от средствата събрани посредством таксите за присъединяване и доброволни дарения ще бъдат предоставени за обществена идея – " Един друг ден за хората с увреждания ", в който те ще създадат разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила.

За надпреварата " По стъпките на Алеко "

Състезанието " По стъпките на Алеко с другар " е отдадено на първото туристическо нанагорнище на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата минават дистанцията от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на проведеното туристическо придвижване в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е обновено през 2018 година, като в двете му издания досега са взели участие над 600 индивида.

Проектът е съфинансиран от " Програма за осъществяване на Общинска тактика за развиване на физическото образование и спорта " на Столична община, и се осъществя в поддръжка на самодейността " София - Европейска столица на спорта ".

Още информация можете да намерите на www.postupkitenaaleko.com

За уредниците на " По стъпките на Алеко с другар "

Tуристическо сдружение Боерица, кръстено на едноименната околност на Витоша, има за цел развието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете навън и привличането на подрастващите към тези дела. От 2011 година посредством доброволчески акции спомага за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и провежда стотици специфични събития за деца и възрстни, както и за хора в неравностойно състояние. Търговско дружество “Боерица” е отличено с премия за най-хубаво туристическо сдружение без туристическа база за 2018 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР