Третият български събор във Финикс „Tъпан бие“ протече повече като

...
Третият български събор във Финикс „Tъпан бие“ протече повече като
Коментари Харесай

Българи и американци се хванаха за ръце и сътвориха уникално чудо ВИДЕО

Третият български събор във Финикс „ Tъпан бие “ протече повече като фестивал и се състоя пред центъра за изкуства в града (Phoenix Center for the Arts), откъдето са съдействaли за събитието.

Подкрепа са оказали и от културния отдел на общината (Coty of Phoenix Office of Arts and Culture), написа БГ ВОЙС.



„ Започнахме в 2 часа следобяд и продължихме чак до 10 вечерта”, споделя Таня Димитров, създател на събора, дружно със брачна половинка си Димитър Димитров, и хореограф на танцов състав „ Балканик “. Миналата година съборът беше в двора на църквата „ Св. София “ във Финикс.

Румен Сали Шопов с барабан

Новата локация тази година даде опция да участват доста хора от други националности, като посещаемостта доближи няколкостотин души.

„ Успяхме да създадем и реклама по малкия екран и това способства повече хора да схванат за събитието “, изяснява Таня. „ За първи път в програмата имахме привет от босненска група на юноши от Финикс.

Изпълнения на танци и хора демонстрираха и двете групи – за възрастни и деца – на „ Балканик “, добавя тя. „ Всички танцуваха хоро, освен българите. Беше вълнуващо да видиш хора от разнообразни националности, хванати дружно, усмихнати и щастливи “, добави тя.



На сцената се качиха и Цветанка Варимезова, национална певица и професор по фолклор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, родопската певица от Сан Хосе, Калифорния, Мария Бебелекова и Румен Сали Шопов със своя барабан.

Бяха поканени и Румен Костов (от Питсбърг) с щерка си Ина Костова(от Финикс), които се показаха с песни под акомпанимент на тамбура.



Антон Шекерджиев от Тусон, Аризона, свири на каба гайда, а американецът Хектор Безанис от Сан Франциско сподели уменията си на тракийска гайда.

„ Хектор приказва и прелестен български “, възхищава се Таня. Освен това на събора имаше щанд за сувенири, гостилница с ястия като банички, скара, тулумбички прасковки, галерия на национални носии и битови предмети.

„ Успяхме да изложим 7 носии от разнообразни краища на България, като се стараехме те в действителност да идват от „ скрина на баба “, издава детайлности от организацията Таня.

За децата пък имаше изобразяване на лица. „ Естествено, множеството дечица бяха с българския байрак на бузките “, не пропуща да означи организаторката. Голям интерес провокира работилницата за български бродерии на Веси Казашка от Ел Ей, която взе участие за повторно.

„ Тази година тя беше подготвила специфични комплектчета за деца и начинаещи възрастни.

На децата особено тя сподели канатица, една от най-популярните бродерии.

Обясненията й бяха доста лесни и налични за всички и те се оправиха отлично. Тя в действителност съумя да съобщи на участващите в уъркшопа любовта към шевицата “, сподели Таня.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР