Третата гореща вълна изпече Франция тази седмица. Топлината, излъчваща се ...

Третата гореща вълна изпече Франция тази седмица. Топлината, излъчваща се

56 градуса: Асфалтът в Париж кипна

Третата гореща вълна изпече Франция тази седмица. Топлината, излъчваща се от асфалта пред операта Гарние в Париж, доближи 56 градуса по Целзий на термометъра на специалиста по градско обмисляне Танги Льо Дантек. Няма сянка и съвсем не се вижда дърво.

Place de l’Opera е един от многочислените по този начин наречени градски топлинни острови във френската столица, където липсват дърветата, които охлаждат градовете, като обезпечават сянка и се преглежда като основна линия на отбрана против изменението на климата и все по-горещите лета.

Само на минута пешком, на сянка по продължение на озеленения с дървета бул. “Де Италиенс”, термометърът на Льо Дантек демонстрира 28 градуса по Целзий.

Париж се класира зле измежду градовете поради своята зелена завивка. Според данни от Световния културен конгрес на градовете единствено 10 % от територията на френската столица е заета от зелени площи като паркове и градини спрямо Лондон с неговите 33 % и Осло с 68 %.

Миналият месец беше най-горещият юли във Франция, съгласно националната метеорологична организация Meteo France, като високите температури акцентират нуждата от подсилване на естествената отбрана на столицата против световното стопляне.

Кметството на Париж желае да сътвори „ острови на свежестта “ и възнамерява да засади 170 000 дървета до 2026 година Освен това по този начин се “разкъсва” бетонът в десетки учебни дворове.

Източник: lupa.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg