Третата доза ваксина защитава по-добре от силно разпространяващия се вариант

...
Третата доза ваксина защитава по-добре от силно разпространяващия се вариант
Коментари Харесай

Бустерна доза с BioNTech и Moderna: какви са страничните ефекти?


Третата доза ваксина пази по-добре от мощно разпространяващия се вид Омикрон. Около 33,4 млн. души в Германия към този момент са си сложили бустерна доза с BioNTech/Pfizer или Moderna. Какви странични резултати са известни?

Като са утвърдени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до приложимост от Европейската работа по лекарствените средства EМА e било тествано какви въздействия има възможна трета доза.

Американската организация FDA утвърждава бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за избрани групи лица. Преди това е извършена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от така наречен РНК-ваксини.

Кои са най-честите странични резултати от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на недоволствата са доста сходни с познатите странични въздействия след главната имунизация. Към най-често срещаните недоволства от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

изнемощялост - 63,7%

главоболие - 48,4%

Източник: FDA, 17 септември 2021

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са недоволствата от отичане на лимфните възли под мишницата - към 5,2% от хората загатват това недоволство след втората доза Comirnaty – т.е. имунизацията на BioNTech/Pfizer.
Редакцията предлага
При всички наранени реакциите от имунизацията са се показали в границите на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били следени.

Кои са най-разпространените страничните резултати след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена организация ЕМА, и в този случай резултатите след бустерната доза са доста сходни с тези след втората доза. За разлика от главното ваксиниране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се слага единствено половин доза ваксина.

В клинично тестване, в което са взели участие 171 души, чиято съществена имунизация е била с Moderna, измежду хората на възраст сред 18 и 65 години са били открити следните странични резултати:

болки на мястото на убождането – 86%

изнемощялост - 62%

главоболие - 58,9%

болки в мускулите - 49,6%

болки в ставите - 41,9%

настинка - 40,3%

Източник: FDA, 14. октомври 2021

От отичане на лимфните възли са били наранени 24,8% от хората сред 18 и 65 години. Сред доброволците над 65-годишна възраст този дял е бил единствено 5,3. Опасни алергични реакции не са били следени.

Редки възпаления на сърдечния мускул

В предишното след имунизация с РНК-ваксини бяха следени редки случаи на инфектиране на сърдечния мускул измежду по-млади хора под 30 години. Тези случаи бяха по-чести след имунизация с Moderna в сравнение с с BioNTech/Pfizer. Германската имунизационна комисия към държавното управление оповестява, че до момента известните случаи на сходен миокардит протичат „ най-вече леко “. По данни на ЕМА, точният риск от възпалителни сърдечни болести и други редки странични резултати след бустерните дози до момента към момента не е прочут.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Какво се знае за имунизациите? Проф. Александрова дава отговор.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР