Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще

...
Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Щамът от Великобритания може да доведе до ново затваряне

Трета вълна на ковид наподобява изцяло допустима, като тя ще пристигна с новия по-заразен вариант от Англия и поради нея евентуално ще забележим нови рестрикции. Това предвижда в ефира на основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

" Сигналите, които пристигнаха от Англия, бяха доста неприятни. Там повишаването на случаите е експоденциално. Те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. Не би трябвало да има никакво подозрение, че ограниченията правят работа, само че с изключение на ограниченията, има и много други фактори въздействат на епидемиологичния развой. Един от тях е качествата на вируса. Различното при вируса във Англия е, че неговата централизация в носоглътката е от 10 до 100 пъти по-голяма и тежестта на вируса е по-голяма, а това води до заразяване на 70% повече хора . Този вариант стигна до Ирландия и ненапълно до Нидерландия. На Балканите в Гърция има 15-16 потвърдени случая. В началото сме, само че доста зависи по какъв начин ще се развият нещата. Нека всички да бъдат наясно, че в случай че тази опасност се върне в България във типа като във Англия, здравната система отново ще бъде сложена на невероятни тествания, ще напълним отново лечебните заведения и ще вземем такива ограничения, че да опазим здравето на хората. Ако вирусът завзема от ден на ден страни като във Англия, ще имаме доста тежки проблеми ", уточни той.

По думите му, след диалози сред министрите на образованието, на стопанската система и на обществената политика, ще потеглят на учебно заведение някои от учениците – на ротационен принцип, с цел да няма повече от 34-35% от учениците. " Ще се учи две седмици, след това ще се почива две седмици, с цел да понижим контактите. Относно заведенията предлагаме да работят до 22.30 часа, само че дефинитивно решение още няма. За моловете предлагаме единствено комерсиалната част. В градския превоз контактите са по-интензивни, в сравнение с в моловете. Затова и се обмисля комерсиалните площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени единствено обществените действия ", съобщи той.

" Ваксината работи, само че в случай че няма потребност от втора доза – нямаше да я вършим и да я предлага производителят. Втората доза разрешава огромният брой на антителата. През интервала сред двете имунизации може човек да се болести, само че ще го прекара по-леко и отново е по-защитен от неимунизирания. Това, което вкарваме с имунизацията, не е вирус. Няма по какъв начин да се заразиш от тази осведомителна частите РНК. Нейната цел е да има имунен отговор, само че антителата не са задоволителни от първата до втората ваксина ", изясни Кунчев. 

Доц. Кунчев отбрани покупката на към момента неразрешената за приложимост ваксина на „ АстраЗенека “, като отхвърли да е имало политически детайл в решението. " Нейното потребление е извънредно по-лесно. Едно е да работиш с ваксина, която се съхранява в естествен ледник, друго е да изграждаш мрежа от фризери за предпазване ", уточни той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР