Трета среща очи в очи между лидерите на Северна и

...
Трета среща очи в очи между лидерите на Северна и
Коментари Харесай

Започна тридневната среща на върха между Северна и Южна Корея

Трета среща очи в очи сред водачите на Северна и Южна Корея и първа аудиенция на Мун Дже-ин в Пхенян. Ким Чен-ун посрещна южнокорейската делегация с почести и възторжени възгласи от севернокорейци, на фона на митинги против визитата в Южна Корея. Първият кръг от диалози сред двамата водачи продължи към два часа, като акцент беше прекратяването на нуклеарната стратегия на Пхенян, връзките сред двете съседки и тези сред Севера и Съединени американски щати.

 © Българска телеграфна агенция
Паметен миг, в който за първи път от десетилетия водач на Южна Корея е на посещаване в Пхенян. Последва сърдечна прегръдка от домакина Ким Чен-ун и радостни възгласи от събралите се хиляди севернокорейци.

Двучасова среща при закрити врата, на която се допуска, че водачите са разискали поръчката на Севера за преустановяване на нуклеарната стратегия и поощряване на връзките сред двете страни, в това число и комерсиалните. Неслучайно Мун Дже-ин дойде в компанията на предприемачи от най-големите южнокорейски компании.

Дни преди днешната среща обаче, главната " задача " на президента Мун беше ясна - по молба на Тръмп, той ще би трябвало да изиграе ролята на основен договарящ сред Пхенян и Вашингтон.
Ким Чен-ун, водач на Северна Корея: Вие сте в основата да се случи историческата среща сред Северна Корея и Съединени американски щати. Нашата и вашата страна интензивно работим за възстановяване на връзките ни и за стабилизиране на обстановката в района. Оптимист съм и за бъдещите ни връзки с Вашингтон. Мун Дже-ин, президент на Южна Корея: Искам да ви поздравя за големия прогрес в дипломатическите връзки. Отворихте нова страница освен в разговора сред Северна и Южна Корея, само че и със Съединени американски щати. Ако си напомним новогодишното послание на ръководителя Ким Чен-ун и зимните олимпийски игри, можем да забележим какъв брой доста път е извървян.
Лидерската среща продължава и през идващите два дни. Първите дами през днешния ден посетиха детска болница и концерт в университет по изкуствата в Пхенян.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР