Треска за злато, както самият Чарли Чаплин обича да казва,

...
Треска за злато, както самият Чарли Чаплин обича да казва,
Коментари Харесай

Преди 92 години Чаплин започва снимки във "филма, с който иска да бъде запомнен" завинаги

" Треска за злато ", както самият Чарли Чаплин обича да споделя, е " филмът, с който желая да бъда запомнен ". През 1998 година водещите кино критици и специалисти увековечиха тази 24-каратова комедия като един от 100-те най-хубави американски филми на Американския кино институт. А неустоимият Малък човек на Чаплин евентуално ще остане в сърцата и на идващите генерации.

Всичко стартира на днешния ден през 1925 година в Холивуд, когато е премиерата на кино лентата на „ Треска за злато”. Комедията е от интервала на нямото кино. Режисьор и сценарист на лентата е Чарли Чаплин, който още веднъж се превъплъщава в основната роля със своя алегоричен персонаж Скитника. Филмът затвърждава майсторството на Чаплин в смесването на комичното и трагичното. Това е и единствената няма комедия на великия артист и режисьор, която е снимана по подготвен сюжет.

Любопитен факт е, че за ролята на златотърсачите са наети 2500 скитници. Известният с перфекционизма си Чаплин трансформира монтажа на кино лентата цели 27 пъти, преди да доближи до окончателната версия.

В историята глас зад кадър приказва за златото на Аляска - вяра и фантазия за хиляди мъже, търсещи своя шанс в ледовете. Отвъд дефилето Шилкуд обаче царува апетит, бедност и мраз. Някои се отхвърлят и завръщат, единствено смелите не престават, само че мнозина умират измежду снеговете. За декор на гласа са показани фрагменти на планинско градче измежду снежните планини, от което потеглят в колонка голям брой авантюристи - някои падат на земята, други не престават.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР