Трайно подобрение в епидемичната обстановка бе отчетено на Националния оперативен

...
Трайно подобрение в епидемичната обстановка бе отчетено на Националния оперативен
Коментари Харесай

Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на случаите

Трайно усъвършенстване в епидемиологичната конюнктура бе регистрирано на Националния действен щаб тъкмо един ден, откакто разбрахме, че се закрива.

Бяха направени разяснения, че отговорност за ръководството на епидемията у нас носят здравния министър и основния държавен здравен контрольор. А брифингите ще продължат.

На днешния беше загатнато за разхлабване на ограниченията. По-късно стана ясно и кои ще отпаднат от понеделник - ще могат да работят детски центрове, клубове при потенциал до 50%

Допуска се и провеждането на семинари, изложби и други, със претовареност до 50% от потенциала на помещението, при отдалеченост от метър и половина и с носене на маски. При същите условия ще работят и театрите, кината и музеите, както и спортните зали и спа центровете.

Разформироването на Националния действен щаб е разумно съгласно здравния министър, тъй като идващият ще направи нов.

Точните претекстове за смяната не станаха ясни - не бяха посочени и от пресслужбата на Министерския съвет през вчерашния ден. Генерал Венцислав Мутафчийски също не разяснява.

Така - отговорност за ръководството на епидемията у нас носят здравният министър, който издава заповедите за противоепидемичните ограничения, и основният държавен здравен контрольор, който предлага какви да са те. Ваксинационният щаб продължава да действа.

„ До края на юни чакаме 3,5 милиона дози от имунизацията на „ Пфайзер “, към 450 хиляди на „ Модерна “, 1 млн. от оксфорсдската и половин милион на „ Янсен “, сподели проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния имунизационен щаб.

Костадин Ангелов позволи три сюжета за постигането на групов имунитет.

„ Оптимистичен сюжет - групов имунитет в края на юни. Реалистичен -в края на юли, и скептичен - реализиране на групов имунитет в края на август “, съобщи Ангелов.

Възможно е скоро да заговорим за български вариант на ковид. В Северна България е открита нова разновидност - при две дами, които са се лекували вкъщи и към този момент са здрави.

Засега няма варианти, върху които имунизацията да не работи въобще, и които да не могат да се диагностицират с наличните проби.

Новите случаи са 2185. Излекуваните са съвсем 3400. Според здравните управляващи към този момент е трайна наклонност оздравелите да са повече от инфектираните.

Смъртността остава висока - 108 души са изгубили борбата със болестта. Над 9500 остават в болница.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР