Трайна тенденция на повече излекувани, отколкото новозаразени както и спад

...
Трайна тенденция на повече излекувани, отколкото новозаразени както и спад
Коментари Харесай

Щабът отчете добра тенденция с по-малко заразени


Трайна наклонност на повече излекувани, в сравнение с новозаразени както и спад в новите случаи, разхлабване на натиска върху лечебните заведения. Тези позитивни трендове регистрираха здравният министър и щабът на редовтия си брифинг за епидемиологичната обстановка.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев акцентира, че ще се вземе решение за разхлабване на мерите една работна седмица след началото на януари. Но добави, че празниците не са показателни за кривата на заболеваемост, защото доста хора не търсят помощ.

Ефектът от ограниченията регистрира и началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Върху софийските лечебни заведения натискът понижа. Сега във ВМА има спад с 40-50%. Намаляха пациентите с дихателта непълнота. Отчитаме триумф на имунизацията в първите дни, изясни той.

Министър Костадин Ангелов също приказва за имунизациите. Ще дадем всички причини, с цел да убедим жителите. Няма да се трансформираме в дистрибутор на имунизациите. Фирмите производители ще би трябвало да осведомят хората, акцентира той.

Министърът акцентира, че е мощно заинтригуван от новогодишния концерт през вчерашния ден в Габрово на площада, който събра 4000 души на едно място. Ясно е написано в заповедта, че не повече от 15 души могат да се събират на фамилни тържества, подсети Ангелов във връзка желанието на доста хора да се заобиколи ограничаването.

Със сигурност ще има глоба за уредниците на това събитие, предизвести министърът.

Днешният брифинг стартира с признателност и особено отношение към експертите по здравни грижи. Тази година беше от СЗО за година на здравната и акушерката, сподели Костадин Ангелов първоначално. Той се обърна към тях и им благодари.

Поканих Ценка Досева, която е най-възрастната работеща здравна сестра. Медицинските сестри са специфични е незаменини. Затова от името на премиера, държавното управление и Министерство на здравеопазването Връчих най-високия знак първа степен за професионализъм, разгласи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР