Трансплантациите, които се правят в България, остават малко на брой.

...
Трансплантациите, които се правят в България, остават малко на брой.
Коментари Харесай

Над 1000 българи чакат за трансплантация на бъбрек, близо 500 - за сърце


Трансплантациите, които се вършат в България, остават малцина. През предходната година на общо 42 пациенти са трансплантирани органи. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев в Народното събрание.

„ Основните усложнения при трансплантацията на органи се дължат на техния дефицит, както в България, по този начин и в международен мащаб. През интервала 2010-2018 година в България броят на отводите от околните на донорите е до 20% от общия брой неосъществени и неосъществени донори годишно. Една от главните аргументи за незадоволителния брой органи е неналичието на цялостна информация при околните на пациентите в мозъчна гибел, които могат да дават единодушието си за донорство “, изясни Ананиев, представен от БГНЕС.

По данни на Изпълнителната организация по трансплантации към 2 януари 2019 година броят на нуждаещите се у нас от трансплантация на бъбрек е 1039 души. Нужда от черен дроб имат 47 пациенти, а от сърце – 447. За нов бял дроб чакат 15 пациента.

През 2019 година страната ще спомогне за образованието на български медицински експерти и координатори в областта на белодробната трансплантация. Между България и Австрия към този момент е подписано и съглашение за това, по линия на „ Евротрансплант “.

Кирил Ананиев разяснява и готвения нов митинг на лекарите и медицинските сестри от карловската МБАЛ „ Д-р Кирил Попов “.

"Няма понижение на лимитите за хемодиализа и раждания. Те имат общ размер на разход, който им е избран за дадения месец. В рамките на този размер те са длъжни да извършат своята активност. Как ще откажем раждане против това, че няма обезпечен запас. Това е парадокс! ", съобщи той.

Недоволството на медиците е ориентирано към работата на Здравната каса, която съгласно тях е понижила финансирането на нелимитните действия в отделенията по „ Хемодиализа “ и „ Акушерство и гинекология “.

„ Тези ограничения, които в този момент ще разработим, мисля, че ще бъдат задоволително съображение на следващия ден те да се откажат от своя митинг “, безапелационен бе Ананиев.

По-рано през днешния ден министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да стартира разбори на финансовото положение на всяка една от общинските лечебни заведения в страната. До на следващия ден министерството би трябвало да изготви и предложение с съответни решения на проблемите в общинското опазване на здравето, което да показа.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР