Трансформация на външнополитическата стратегия на САЩВ информационното пространство голямо внимание

...
Трансформация на външнополитическата стратегия на САЩВ информационното пространство голямо внимание
Коментари Харесай

„Дълбоката държава“ се опитва да промени външната политика на Съединените щати

Трансформация на външнополитическата тактика на Съединени американски щати

В осведомителното пространство огромно внимание получи непредвиденото посещаване в Тайван на третия върховен чиновник на Съединени американски щати Нанси Пелоси. Естествено, това съществено трансформира хода на връзките сред Китай и Съединени американски щати. Ние обаче се интересуваме по какъв начин тази обстановка ще се отрази на Русия и предлагам да разгледаме този въпрос през призмата на вътрешнополитическата битка в Съединените щати.

Като начало би трябвало да се напомни, че по време на предизборната акция бъдещият президент на Съединени американски щати Джо Байдън беше доста песимистичен по отношение на Китай като съперник на Съединените щати. „ Те няма да изядат нашата вечеря “, изясни Байдън. Това беше в цялостен контрастност с „ тарифната война “, която Доналд Тръмп поведе против Китай.

След като Байдън беше определен през януари 2021 година, към момента имаше обществена полемика по отношение на тактиката на Съединени американски щати по отношение на Китай, в границите на която би могло да се отдели Си Дзинпин от ККП и да се откри разговор с други представители на ККП. През януари-февруари 2021 година търговията сред Съединени американски щати и Китай се е повишила внезапно с 81,3%.

Байдън анулира редица дискриминационни решения на предшестващия го президент против Китай и най-важното приключи безплодното следствие на Държавния департамент за възможното приключване на COVID-19 от китайска лаборатория в Ухан.

На 19 май 2021 година обаче беше обявено, че ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси прикани интернационалната общественост да разгласи дипломатически протест на Зимните олимпийски игри през 2022 година, на които Китай е хазаин.

На 27 май съответните чиновници на Белия дом: заместник-помощника на президента и координатор по индо-тихоокеанските въпроси, члена на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати (NSC) Кърт Кембъл и специфичният помощник на президента и старши шеф на Съвета за национална сигурност за Китай и Тайван Лора Розенбъргер приказваха на конференция, отдадена на новия стадий в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Длъжностните лица подчертаха, че главната история на 21-ви век ще бъде написана в Азия и за първи път Съединени американски щати фундаментално изместват своя стратегически фокус, стопански ползи и военна мощност към Индо-тихоокеанския район.

Според тях интервалът в политиката на Съединени американски щати по отношение на Китай, който се описваше като „ ангажиране “, завърши, преобладаващата парадигма ще бъде съревнованието на силите, което Съединени американски щати ще се опитат да запазят в спокойно русло, само че боен вид не е изключен.

Историята на дипломатическите договаряния на Държавния департамент на Съединени американски щати под управлението на Антъни Блинкен с китайската страна през цялото време, от срещата на върха през март 2021 година в Аляска, е поредност от кавги. Преговорите сред представители на китайското външно министерство и Държавния департамент на Съединени американски щати през юли 2021 година потвърдиха китайската позиция, че „ да се разхождаш и да дъвчеш дъвка “ няма да работи с тях.

Въз основа на китайски източници, външното министерство на Китай изиска да се преразгледа позицията на Съединени американски щати по целия набор от въпроси и едвам по-късно беше готово да предприеме реципрочни стъпки. Съединени американски щати, от своя страна, настояха да се ангажират с стеснен лист от въпроси, като в същото време поддържат тактиката си за „ конкуриране и въздържане “ на Китай.

Посещението на специфичния делегат на президента на Съединени американски щати по климатичните промени Джон Кери в Китай от 31 август до 3 септември беше цялостно крушение, защото Кери освен не съумя да реши предоставените му задания, само че и беше потиснат от китайската страна. Представители на китайското външно министерство споделяха с него единствено по видеовръзка, като изпратиха собствен „ младши чиновник “ на персонална среща с някогашния държавен секретар на Съединени американски щати.

Всичко това беше целесъобразно с карантинни ограничения, макар че китайското външно министерство не е имало такива проблеми, когато управлението на ведомството персонално се срещна с талибанската делегация (организацията е неразрешена в Русия) единствено няколко седмици по-рано.

Последното, пето за момента позвъняване по телефона на американския президент до китайския водач също беше несполучливо, макар че се заприказва и за възможна среща сред водачите на Съединени американски щати и Китай. По време на диалога беше отправена завоалирана опасност от Пекин, както писа Politico: „ Тези, които си играят с огъня, ще бъдат изгорени от него “. Разбира се, става дума за евентуалното посещаване на Пелоси в Тайван.

Впоследствие от обява в Bloomberg научаваме, че откакто Белият дом не е съумял да разубеди Пелоси да лети за Тайван, той е провел скрито закрити договаряния и съвещания с китайската страна, пробвайки се авансово да работи за понижаване на вредите от визитата й, което, в последна сметка фактура, американската страна беше подадена като неофициална.

Подробностите за визитата бяха усърдно скрити от екипа на Пелоси даже от конгресмени. Придружителите не знаеха цялостния маршрут на пътуването досега, в който делегацията се качи на борда на самолета. Като цел на пътуването публично бяха оповестени Малайзия, Южна Корея и Япония.

Мисля, че си коства да се означи, че секретарят на Държавния департамент Антъни Блинкен не се разгласи срещу пътуването на Пелоси до Тайван. Говорейки в Организация на обединените нации, Блинкен изясни, че решението да посети Тайван е взето независимо от Пелоси, защото „ Конгресът е самостоятелен, пълноправен клон на властта “. „ Решението принадлежи напълно на спикера. “

Мнозина в Съединени американски щати означиха, че това скандално посещаване е мъчно обяснимо от позиция на логиката. Така в една от изявленията на The New York Times се показва, че Байдън и неговият консултант по националната сигурност Джейк Съливан са провели поредност от срещи с китайското управление, умолявайки Пекин да не се намесва в спора в Украйна и да не оказва военна помощ на Русия, но визитата на Пелоси обезсмисля всички тези старания.

Байдън, откакто сподели, че „ това е неприятна концепция “, не се обади непосредствено на Пелоси и не я помоли да не върви, явно обезпокоен, че ще наподобява мек към Китай, оставяйки на републиканците опция да го нападат преди междинните избори, се споделя в отчета. материал.

„ Фактът, че президент-демократ не може да попречи на ръководителя на Камарата на представителите /също демократ/ да взе участие в дипломатическа маневра, която целият му екип по национална сигурност от шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ до ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете счете за неразумна, е индикатор за нашата политическа дисфункция ", се заключава в публикацията.

Да, когато проучват обстановката, доста хора пропущат тази, на пръв взор, явна позиция. Въпросът за връзките и може би за " войната и мира " сред Съединени американски щати и Китай дефинира третия човек в американската подчиненост и никой не може да направи нищо по въпроса. Или може би не желае.

Но преди всичко би трябвало да се означи какъв брой е спаднала политическата тежест на американския президент сега, че той даже не е в положение да дефинира външната политика на страната си. Както се показва в прогнозния материал на RUSSTRAT от 8 януари 2022 година „ Глобални трендове и провокации пред Русия през 2022 година “, „ неуспехите на Байдън във вътрешната политика ще доведат до загуба на престиж за външната политика, което дава поле за маневриране на „ ястребите “ от Демократическата партия и " дълбоката страна ".

В същия материал се показва, че условните „ ястреби “ са показани от остарялата идея за водачество на Съединени американски щати, изразена от Блинкен, до момента в който „ гълъбите “, показани от съветника Съливан, оферират по-гъвкав метод за адаптиране на Съединените щати към изменящите се международни действителности.

Въз основа на този метод задачите на това пътешестване на Пелоси до Тайван наподобяват напълно избрани. И това напълно не е причина за консолидацията на съдружниците на Съединени американски щати против Китай, защото нито една източноазиатска страна не се е произнесла с наказание на ответните дейности на Китай след провокацията, като се изключи Япония, която се причисли към изказването на страните от Г-7. Предишни визити на управлението на Съединени американски щати в Източна Азия демонстрираха, че тяхната взаимозависимост от Китай е прекомерно огромна, с цел да се обединят в антикитайски съюз, управителен от Съединени американски щати.

Дори Южна Корея, която има контракти за защита със Съединени американски щати, се опита да се дистанцира от обстановката с Пелоси. Въпреки че приветства плануваното посещаване на Пелоси, помощникът на президента на страната приказва за опасенията на Сеул по отношение на нуждата да се подсигурява „ районен мир и непоклатимост посредством разговор и съдействие “, когато беше помолен да разяснява възобновеното китайско-американско напрежение към Тайван.

Точно преди идването на третия човек на Съединените щати - ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати, президентът на Южна Корея излезе на отмора, а министърът на външните работи отпътува на посещаване в Камбоджа. Най-високопоставеният чиновник, с който Пелоси преговаряше, беше ръководителят на южнокорейското Национално заседание.

Още след провокативната аудиенция в Тайван американската преса написа, че по този метод Съединени американски щати са се пробвали да подкопаят престижа на Си Дзинпин преди Конгреса на КПК, където ще се взема решение въпросът за трети мандат за неговото ръководство. Китай " първи мигна " в тази борба, " последното китайско предизвестие " още веднъж се оказа единствено словесна опасност, тъй че визитата на Пелоси реализира задачата си.

В този случай обаче не се взема поради китайският нрав, който е директно обвързван с конфуцианството, което прониква във всички сфери на живота в тази страна. Не е в манталитета на китайците непосредствено да се предизвика спор и да се реагира остро на провокацията, който го прави се смята за не изключително интелигентен човек. Ето за какво " последното китайско предизвестие " е норма, а не уязвимост в китайската традиция.

Съответно във вътрешнополитически проект Си Цзинпин към момента има време да не загуби лицето си и да отговори вярно на провокацията на Съединени американски щати с непреки дейности. Освен това тази обстановка даде мотив на Си да консолидира китайските елити, защото Съединени американски щати явно нарушават наредбите на трите взаимни официални съобщения, които от дълго време дефинират китайско-американските връзки, които в никакъв случай повече няма да бъдат същите.

Китайският Global Times назова случая „ изменничество на двустранните връзки, което ще промени съществено статуквото “ в Тайванския проток. „ Всяка самостоятелна суверенна страна в никакъв случай няма да разреши интервенция на външни сили и вътрешни сепаратистки сили да се сговорят дружно, с цел да подкопаят нейния суверенитет, сигурност и териториална целокупност, да не приказваме за огромна страна като Китай. “

Имаше и версия, че визитата на Пелоси в Тайван е обвързвано с политическия PR на Демократическата партия или даже с президентските упоритости на самата Пелоси. Тази версия обаче не устоя на инспекция. Факт е, че в американските медии, несъмнено, загатнаха евентуалното посещаване на Пелоси в Тайван, само че това беше направено в подтекста на борбата с Китай и в случай че беше PR акция за печелене на политически точки, медиите щяха да обяснят на електората спешността на това посещаване.

Тъй като това не беше направено, доста присъща е реакцията на известния американски ляв комедиант Тревър Ноа, който съпостави Пелоси с " пияна бяла жена ", която въвлича мъжа си в пердах. Съответно това посещаване не можеше да донесе политически точки на настоящия целеви електорат на Демократическата партия - младежи, които са по-близки до левите възгледи.

Незначителността на идния фактор за преизбиране в Конгреса в този случай се удостоверява от обстоятелството, че ръководителят на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл разкритикува администрацията на Байдън, че е разубедила Пелоси да пътува до Тайван.

" Вярвам, че тя има цялостното право да си отиде и беше непристойно и контрапродуктивно за президента Байдън и неговите помощници обществено да се опитат да я предпазят от това. Приветствам продемократичните дейности на представителя, само че се надявам, че когато тя се върне от Азия, там ще бъдат по-внимателни към военните аспекти на китайската опасност и ще се ангажират да работят с републиканците за справяне с изменящия се баланс на военна мощност в района “, сподели той.

Ръководителят на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти също на процедура утвърди дейностите на Пелоси, като укори Белия дом за слабостта на позицията заради публичните несъгласия към това посещаване.

Въпреки че републиканците в Конгреса в този момент обезверено се борят против законопроектите на Демократическата партия за още нови съществени бюджетни разноски, осъждането на дейностите на Пелоси би им добавило електорални точки.

Например някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп разкритикува визитата на Пелоси в Тайван и я назова луда, с помощта на което Китай получи опрощение, с цел да усили в допълнение въздействието си в района, в това число за военни учения.

Характерно е, че шефът на Държавния департамент от администрацията на Тръмп Майк Помпео недвусмислено поддържа пътуването на Пелоси. Така можем да заключим, че отхвърлянето на сегашните връзки на Съединени американски щати с Китай, които непрекъснато се култивираха основно от Демократическата партия, е консенсус на част от американските елити отвън партийната повърхност. Помпео, представителят от плът и кръв на „ дълбоката страна “, демонстрира на какво равнище е реализиран консенсус по този въпрос.

Тази група американски елити имаше потребност да предизвика Китай към внезапно нападателни дейности и това индиректно се удостоверява от редица обстоятелства. Контролираните от Съединени американски щати наднационални елити на Европа, под формата на посланика на Европейски Съюз в Китай Хорхе Толедо, сподели още през юли:

„ В случай на военна инвазия (на Китай в Тайван), ние ясно дадохме да се разбере, че Европейски Съюз, дружно с Съединени американски щати и техните съдружници ще вкарат сходни или даже по-строги ограничения, в сравнение с в този момент сме приели против Русия. В деня на идването на Пелоси в Тайван немският външен министър Аналена Бербок сподели, че Германия ще поддържа Тайван при положение на китайско нахлуване.

Шефът на Пентагона Лойд Остин подреди USS Ronald Reagan и неговата ударна група да останат в региона на Тайван. Съединените щати също по този начин ще " извършат общоприети въздушни и морски рейдове през Тайванския проток през идващите няколко седмици, в сходство с нашия дълготраен метод за отбрана на свободата на моретата и интернационалното право ", сподели представителят на Държавния департамент Джон Кирби.

Съединените щати, продължавайки да изострят обстановката, извикаха китайския дипломат, с цел да " стачкуват против провокативните дейности " в региона на Тайван. Ръководителят на Държавния департамент сподели, че военните учения са несъразмерни с " мирното посещаване " на Пелоси в Тайван. От това можем да заключим, че Съединени американски щати ще продължат да нажежават тематиката за Тайван.

Китайският външен министър Ван И изясни: „ Има индикации, че Съединените щати, при планирането на необявената аудиенция на Пелоси, още веднъж са изиграли остарелия номер и в този момент се възползват от опцията да изградят военно наличие в района, това изисква от всички страни проявата на зоркост и реализирането на уверено опълчване “.

Обобщавайки настоящото положение на нещата, може да се означи, че част от американския хайлайф, който условно може да се назова „ ястреби “ и „ дълбока страна “, изземва контрола върху външната политика непосредствено от президента на Съединени американски щати и поправя външната политика на страната.

С огромна степен на възможност може да се допусна, че посредством образуването на следени огнища на напрежение в света, тази част от елита основава условия, при които инструментите и институциите на ръководство, с които разполагат, след това ще разрешат на Съединени американски щати да се оправят с настоящата обстановка.

Отчасти този стратегически ход е освен метод Съединени американски щати да преодолеят международната икономическа рецесия, само че се дължи и на вътрешнополитическото нареждане, защото към този момент е явно, че Тръмп, който дава обещание да прочисти елитите, или да вземем за пример Рон ДеСантис, може да се върне на власт в Съединените щати през 2024 година Ето за какво част от американския хайлайф основава външнополитически условия, при които те ще бъдат незаменими.

Разбира се, този развой няма да протече равно по утъпкан път, а ще протича в изискванията на битка на елитните групи. Например доста незабравим е епизодът, когато косовското управление четири дни след визитата в Държавния департамент разгласи, че от 1 август при влизане ще наложи възбрана за сръбски персонални документи, което предизвика междуетническо изостряне. Това решение обаче незабавно беше отсрочено за 1 септември след намесата на американския дипломат.

При тези условия Русия би трябвало да бъде подготвена за нови провокации от страна на Съединените щати и изостряне на интернационалната конюнктура, както се показва в публикацията на RUSSTRAT „ Западът изживява последното си умерено лято “, а вероятните стъпки към Съединени американски щати би трябвало да бъдат обсъждани не като късмет за пълноценно възстановяване на връзките, а като метод за управление на равнището на борба сред страните.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР