Трансатлантическите партньори трябва да съсредоточат съвместно усилията си върху сигурността

...
Трансатлантическите партньори трябва да съсредоточат съвместно усилията си върху сигурността
Коментари Харесай

Трансатлантическите партньори трябва да съсредоточат съвместно усилията си върху сигурността на 5G

Трансатлантическите сътрудници би трябвало да съсредоточат взаимно напъните си върху сигурността на 5G, с цел да подсигуряват водещата си роля в развиването и приложението на новото потомство мрежи – това е главният генерализиращ акцент от онлайн събитието на Евро-атлантическия център за сигурност на тематика „ Евро-атлантическото партньорство и сигурността на 5G “, което се организира на 13 януари.

Дискусията бе модерирана от ръководителя на Управителния съвет на центъра Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, а в диалога се включиха министърът на превоза, осведомителните технологии и известията на Република България Росен Желязков, ген. майор о.р. Робърт Уилър, някогашен зам.-главен шеф по информацията за командване, надзор, връзка и осведомителна инфраструктура към Министерство на защитата на Съединени американски щати, Ян Бжежински, старши откривател в Центъра по тактики и сигурност „ Скоукрофт “ към Атлантическия Съвет във Вашингтон и Крум Гърков, изпълнителен шеф на Агенцията на Европейския съюз за оперативното ръководство на широкомащабни осведомителни системи в пространството на независимост, сигурност и правораздаване (eu-LISA).



Снимка: Евро-атлантическият център за сигурност

Според Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа все по-силно, изключително през последните две години, Европа стартира да осъзнава, че с цел да може да се възползва от цялостния капацитет на 5G мрежата, която без подозрение ще навлезе във всяка една сфера от живота на европейските жители, Европейски Съюз би трябвало да подсигурява безкомпромисна сигурност на 5G инфраструктурата. Само по този начин ще отбрани своите жители и своите ползи – в това число и на интернационалната политическа и икономическа сцена.

Според него подхванатите стъпки в последните години от двете страни на Атлантическия океан демонстрират, че трансатлантическите сътрудници са на една страна във връзка с сигурността на 5G.

Министър Желязков означи, че като част от Европейския съюз, дружно с останалите страни членки, България преглежда аспектите на сигурността на 5G мрежите пречупени през призмата на поставената цел за реализиране на софтуерен суверенитет, спазвайки европейските правила и полезности. Общите старания и тясното съдействие с нашите стратегически сътрудници и единомислещи страни, измежду които е и Съединени американски щати, са в основата на гарантиране сигурността на 5G мрежите и подсилване на софтуерния суверенитет, съобщи Желязков.

Ген. Уилър означи, че по структурата на 5G мрежата на една страна в бъдеще ще може да се каже какъв е режимът й на ръководство – властническите режими ще са фокусирани върху наблюдаване и надзор, до момента в който демократичните върху гарантиране на персоналното пространство и суверенитета на данните, интелектуалната благосъстоятелност и господство на правото. Това са две доста разнообразни структури, акцентира Уилър.

Същевременно доста проучвания плануват, че функциониращата 5G мрежа ще подкрепи възникването на хрумвания, които ще произведат от 1 до 3.5% повишение на Брутният вътрешен продукт, нещо което ще бъде потребно за всички страни след Covid рецесията. На фона на тези две трендове, военачалник Уилър съобщи, че Западът има опция да управлява стандартите, които поддържат демократичните стълбове и мощния стопански напредък посредством 5G и не трябва да пропуща тази опция, тъй като тези два детайла са в основата на същинската трансатлантическа сигурност.

Според Ян Бжежински, в защитата и военното дело 5G напълно ще промени метода и функционалността на качествата, по тази причина е значимо НАТО да е във водеща позиция, с цел да не претърпим компрометиране на сигурността и защитата на съдружниците заради закъснение в новите трендове на 5G.

Състезанието за доминантна позиция в областта на 5G към този момент е почнало и Алиансът не може да си разреши да изостава.

По отношение на Инициативата „ Три Морета “ Бжежински означи, че цифровият дирек може да бъде най-трансформиращото й измерение, а 5G технологията ще е освен водеща за този дирек, само че ще бъде употребена и в останалите два стълба на самодейността – транспортна и енергийна съгласуваност. Бжежински акцентира консенсусната поддръжка на Конгреса на Съединени американски щати за самодейността „ Три Морета “, както и проектите за законодателен акт, който ще показва поддръжката на Конгреса и за разгръщането на 5G в границите на самодейността.

Според Крум Гърков, вътрешната сигурност през днешния ден към този момент е доминирана от ролята на информацията – т.е. от съществуването на изчерпателна и навременна информация, позволяваща на чиновниците на реда да вземат осведомени и ефикасни решения. За постигането на това голямо количество данни е нужен продан на информация в действително време. 5G с обещанието си за свръхвисока скорост на предаване на данни и свръхвисока надеждност може да обезпечи инфраструктура и набор от принадлежности за превключване на вътрешната сигурност от офлайн към онлайн режим и от реактивни към самодейни интервенции в действително време. Това ще донесе трансформационни позитивни резултати.

В рамките на дебата стана ясно, че съгласно Ян Бжежински и ген. Уилър, встъпването в служба на новоизбрания президент Байдън и администрация му няма да доведат до съществени промени в метода и целите на Съединени американски щати по тематиката за сигурността на 5G.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР