Трансадриатическият газопровод (TAP) е дал възможност на Италия да изнася

...
Трансадриатическият газопровод (TAP) е дал възможност на Италия да изнася
Коментари Харесай

С TAP Италия става износител на природен газ

Трансадриатическият газопровод (TAP) е дал опция на Италия да изнася природен газ през втората половина на месец декември 2021 година, оповестява blacksea-caspia с позоваване на италианските средства за всеобща информация.

" В последния ден на 2021 година, Италия е продала на други страни 20 милиона кубически метра природен газ , което съставлява към 10 на 100 от нейното чисто ползване, което този ден е възлизало на 214 милиона кубически метра газ. Защо Италия, която е огромен вносител на енергоносители , може да си разреши да изнася газ дори по време на стремглаво повишаване на цените? Това е станало допустимо, с помощта на 878 километровия TAP, който транспортира към осем милиарда кубически метра газ от Азербайджан в Апулия, а също по този начин с помощта на системата на запазване на газа в страната ", показват италианските медии.

Доставките на природен газ от Азербайджан в Италия по Трансадриатическия газопровод от 31 декември 2020 година до 31 декември 2021 година възлизат на 6,8 милиарда кубически метра.

Припомняме, че на 3 1 декември 2020 година започнаха доставките на азербайджански газ за Европа по Южния газов кулоар . За първи път в историята Азербайджан експортира собствен природен газ на европейските пазари по водопровод. С директния си достъп до европейския пазар, който е най-големият вносител на природен газ в света, Азербайджан диверсифицира своите експортни благоприятни условия.

По TAP, който е европейската част на Южния газов кулоар, годишно ще се доставят осем милиарда кубически метра газ за Италия и по един милиард кубически метра природен газ за Гърция и България. Като европейски сектор на Южния газов кулоар, TAP има потенциала да транспортира почти 10 милиарда кубически метра природен газ на година (bcm/a) до посочените европейски пазари. Газопроводът е планиран по този начин, че да може да усили пропускателната си дарба до 20 миларда кубически метра годишно (bcm/a).

TAP е значим за Европа стратегически и стопански и е от основно значение за обезпечаването на благонадежден достъп до нов източник на природен газ . TAP играе основна роля в укрепването на европейската енергийна сигурност, за диверсифицирането на доставките, както и за реализиране на някои цели на декарбонизацията.

Акционерите на TAP са bp ( " Бритиш Петролеум " ) - 20 на сто; SOCAR - 20 на сто; Snam - 20 на сто; Fluxys - 19 на сто; Enagás - 16 на 100 и Axpo - 5 на 100.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР