"Трамвайчето 20: Следваща спирка „Алеко Константинов“. 3-годишно момченце (което си

...
"Трамвайчето 20: Следваща спирка „Алеко Константинов“. 3-годишно момченце (което си
Коментари Харесай

Fast Food мозъци възпитават зомбита


"Трамвайчето 20: Следваща спирка „ Алеко Константинов “.
3-годишно момченце (което си изяде сандвича, в стъклена паница, на седалката до мен) към татко си: Тате, тате, кой е Алеко Константинов?
Таткото: Ми един чичак с брада!

Добро утро, България, каквито и бащи да имаш! "

~ Гергана Гиздина/Facebook: @gergana.gizdina

Превъртайте си тези няколко реда в главата, до момента в който четете идващите. И, да – историята е същинска, както (със съжаление) се досещате.

А ето в този момент една друга, също същинска: „ McDonald’s смени пластмасовите играчки с книги на Роалд Дал “. О, не, не става дума за България, скърбя. Става дума за Нова Зеландия. Но сходна самодейност имаше наскоро и в Британия. С много стабилен триумф.

Става дума за детските менюта на компанията. Менютата, които, по традиция, са съпроводени с някаква играчка, която да радва дребните. Вместо нея, компанията предлага книга.

Има ли и един от вас, който да каже, че това е неприятна концепция? Оттеглям си въпроса, най-вероятно има. Престанах да споделям на хората: „ Ти можеш ли да се държиш още по-тъпо? “ – Имам възприятието, че го одобряват като предизвикателство да се потвърдят.

Факт е, че децата на всички места по света всеобщо са „ изпуснати “ от родителите. Преди време бях дал съпоставяне сред родители (реални случаи), които възпитаваха по този начин: лимитирано време пред тв приемник и компютър и наложително четене на приказки – детето беше извънредно будно и мъдро, любопитно и постоянно затапваше възрастните с въпроси; образователен способ №2 целеше „ избавяне “ на родителите от досадата и залепването на децата пред таблет, преносим компютър и тв приемник, с цел да оставят възрастните „ намира “. Резултат: децата не обелваха и дума, бяха „ хипнотизирани “ и… схващате концепцията.

В подобен случаи, явно, би трябвало да се намесват външни фактори и би трябвало да сме щастливи, че такива авторитетни корпорации дават образец. Кой обича и кой – не McDonald’s е напълно друга тематика, която можем да си дискутираме различен път. Сега сме на друга вълнà.

Ето на ТОВА му се споделя обществена отговорност.

Не е нужно да тъпчем децата с McDonald’s, с цел да ги възпитаваме и образоваме, да им даваме късмет да се допрян до книгите, ще кажат някои. Да, склонен съм. По принцип. Но „ вярно е “ и „ това е ситуацията “ са много разнообразни действителности в нашия свят. След като децата са „ изпуснати “ от родителите, по-добре е все някой да се погрижи за тях. А, че не е нужно да ги тъпчем с McDonald’s, за да…

… Хора, те ВЕЧЕ СА В McDonald’s. По-добре да им дадат и една книга с тоя бургер.

„ Натъпчете “ ги с малко литература и обич към книгите. И един от тия дребосъци да спасите от въздействието на апатичните му родители, отново е триумф.

Война е – би трябвало да се води по всевъзможен начин, на всички фронтове. Затъпяването е новото оръжие за всеобщо поразяване. И би трябвало да има отговор. А щом идва в комплект с нещо, обичано от децата (в случая меню в McDonald’s), то резултатът може да е по-добър, от този – в случай че ги карат принудително да четат. Обикновено по този начин работи детският мозък. Назидателното „ чети бре! “ най-често има негативен резултат.

Подобни акции са ориентирани най-много към наследниците на мързеливите/загубените/безсмислените родители (кой е Алеко Константинов? ми един чичак с брада!). Да, те би трябвало да бъдат спасявани от Fast Food родителите си. Иронията е, че това избавление идва от Fast Food промишлеността в тази ситуация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР