Тракийско дружество “Капитан Петко Войвода“- Варна кани всички граждани на

...
Тракийско дружество “Капитан Петко Войвода“- Варна кани всички граждани на
Коментари Харесай

Канят варненци на поклонение на гроба на Капитан Петко войвода | 122 години от кончината му

Тракийско сдружение “Капитан Петко Войвода “- Варна кани всички жители на Общоградско поклонение във връзка 122 години от кончината на Капитан Петко челник.

Поклонението ще е през днешния ден, 7 февруари от 12:00 часа на гроба на Войводата, който се намира в старите Варненски гробища, напомня Moreto.net

Свещено-служители от Варненска и Великопреславска Света митрополия ще извършат заупокойна молитва.

Ще има и почетен часовой от страна на Военноморски сили на Република България.

За живота му във Варна:

В края на Руско-турската война Капитан Петко челник гостува в Русия на ген.Скобелев - по негова покана. Там генералът го показва ня император Александър II, като императорът му дава още един път званието капитан за присъединяване във войната и го награждава с Георгиевски кръст за смелост му подарява имение в Киевска губерния.

Около година се повъртял в губернията, след което я продал и се върнал в България. Но когато стъпил на българска земя, не му разрешили да продължи към задачата му - Източна Румелия, по тази причина остава за малко сякаш във Варна

Самият той се дефинира като " изгнаник във Варна "

През 1892 година бива обвинен, че развива антистамболовска активност и готви нападение против министър-председателя. Бива задържан и изтезаван персонално от варненския градоначалник в подземията на Римската кула. Не е бил изкаран пред съд и без присъда е заточен в остарелия турски сектор до Римската кула до 1894 година След като излиза, става основател и член на настоятелството на тракийското сдружение " Странджа ", което 56 години след гибелта му ще изпрати искане за основаване на монумент в негова чест. Във Варна живее 20 години, управлява сдружението до последните си дни. На 7 февруари 1900 г на 55-годишна възраст почива от рак на стомаха. Погребват го в старите варненски гробища.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР