Тръгва мярката за предоставяне на финансова помощ по „Застраховане на

...
Тръгва мярката за предоставяне на финансова помощ по „Застраховане на
Коментари Харесай

Д0 80% помощи за застраховане на винено грозде

Тръгва мярката за даване на финансова помощ по „ Застраховане на реколтата “ от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш (НППЛВС) 2019-2023 година По схемата ще се подкрепя застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Заявленията ще се одобряват в интервала 17 май-15 юни 2021 година

Допустими за финансиране са застрахователни опасности като неподходящи климатични условия

(слана, стихия, градушка, замръзване, мощен и пороен дъжд и тежка суша), естествени бедствия, загуби, породени от животни, заболявания по растенията или нашествия от пакостник, както и загуби, породени от пандемии при хората.

За подкрепяне могат да аплайват производители на грозде - физически или юридически лица, както и когато те са обединени в групи и организации. Преди подаването на документи в Държавна фирма „ Земеделие “ производителите би трябвало към този момент да са застраховали реколтата си в определена от тях застрахователна компания.

Финансовата помощ, която претендентите могат да получат, съставлява % от застрахователната награда, според от типа застраховка, която са сключили. До 80% от цената на застрахователните награди ще получават производители за застрахователни полици, включващи загуби, породени от естествени бедствия. До 70% ще бъде подпомагането за претенденти, застраховали реколтата си против неподходящи климатични условия, загуби, породени от животни, заболявания по растенията или нашествия от пакостник и загуби, породени от пандемии при хората.

До 70% ще получават и лицата, сключили комбинирана застраховка

за неподходящи климатични условия и естествени бедствия.

Допустимият оптимален размер на застрахователното обезщетение за единица повърхност, върху която се пресмята застрахователната награда, позволена за подкрепяне, се дефинира за всяка финансова година със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Същата се изготвя въз основа на публична статистическа информация за междинните изкупни цени на виненото грозде през предходните 3 винарски години и за получените междинни добиви от единица повърхност за същите интервали.

Документи по мярката ще се подават персонално или посредством упълномощено лице в Централно ръководство на Държавна фирма „ Земеделие “, ул. " Гусла " 3, отдел „ Вино, промоционални стратегии и лицензии “, след авансово записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 514 и 02/8187 534.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР