Трагедията на починалата девойка в английската гимназия в Бургас преди

...
Трагедията на починалата девойка в английската гимназия в Бургас преди
Коментари Харесай

Що за чудо е българската линейка?

" Трагедията на умрялата госпожица в британската гимназия в Бургас преди седмица и известието за две коли за спешна помощ, пристигнали на място - едната без така наречен реанимационен екип, последвана от друга със, ме накараха да се замисля за следното:

- що за знамение е българският реанимационен екип, при изискване, че всеки доктор и незабавен санитар би трябвало да е в положение да окаже реанимационна помощ? Никъде в развитите страни няма специфични реаниматорски екипи - има кола за спешна помощ със санитари/парамедици, и доктор, който при потребност се включва. Реанимационните дейности са по логаритъм, нито са комплицирани за подготвен човек, нито изискват някакво галактическо съоръжение. На какво равнище е образованието на личния състав на колите за спешна помощ (лекари и санитари), които не могат да проведат реанимация на място и би трябвало да идва втори екип?

- какъв е смисълът да се поддържат коли за спешна помощ, които нямат нужното съоръжение? По-добре за случаите, които не изискват особено съоръжение, лекарите да пътуват с персонален автомобил или такси. Една добре оборудвана кола за спешна помощ не е галактически скъпа, с цел да се поддържат и необорудвани такива. Прахосва се запас.

- 112 и триажът - какво се случва там? Трета година приказваме, че там би трябвало да се вкарат пари и да се притегли добре подготвен личен състав. Разделянето сред незабавни, неотложни и неспешни случаи би трябвало да е драконовска - " Бърза помощ " не е такси или доктор на повикване, тъй като ме мързи.

- Телемедицина - да може от колата за спешна помощ да включиш отдалечено експерт, с цел да ти асистира, изключително при огромни дистанции и комплицирани случаи. Опитът на Румъния сподели, че тази система работи.

Налага се и обществото да бъде образовано по кое време, по какъв начин и какво да прави. Понятията незабавна помощ, неотложна помощ и дежурен кабинет съществуват, само че за елементарния човек са като китайски. Трябва да се работи непрестанно за образоване на обществото. Това продължава да куца на всички равнища ", написа Аспарух Илиев в персоналния си фейсбук профил. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР