Трагедия в Мексико. Рухна надземен участък от метрото в столицата

Трагедия в Мексико. Рухна надземен участък от метрото в столицата ...

Външна фирма ще разследва смъртоносния инцидент в Мексико


Трагедия в Мексико. Рухна надземен участък от метрото в столицата - едно от най-натоварените в света. Поне 23 са жертвите, включително деца, ранените са 65.

Трагедията е станала при преминаването на влак. Има оцелял в автомобил, затрупан от отломките на надлеза. Няма данни за пострадали български граждани, съобщи нашето външно министерство. Властите обещаха пълно разследване на причините за инцидента.

Оглушителен шум, полет в нищото и удар на главата в тавана - така оцелели описват смъртоносния инцидент. Местни жители са съобщили за пукнатини по съоръжението след катастрофалното земетресение от 2017-а. Последвали са ремонтни дейности, твърди мексиканската преса.

"В къщи усещахме, кога метрото тръгва сутринта. От този факт сме наясно, че тази конструкция не е в ред", разкри Рикардо де ла Торе - местен жител.

Спасителните работи бяха прекъснати до идването на кран, който да не позволи рухване върху пътя на двата провиснали вагона.Подобен инцидент не е имало на по-старите метро линии, преживели поне две силни земетресения през последните 35 години. Засегнатият участък е завършен през октомври 2012-та и няколко бивши градоначалници са изправени пред трудни въпроси, включително сегашният външен министър Марсело Ебрард.

"На разположение съм на властите за всичко, което е необходимо за изясняване и определяне на отговорностите", заяви Марсело Ебрард - министър на външните работи на Мексико.

Властите обявиха, че разследването ще бъде поверено на външна компания. Президентът Обрадор увери, че нищо няма да остане скрито от мексиканския народ. По брой превозени пътници дневно метрото на мексиканската столица отстъпва единствено на нюйоркското в цяла Северна Америка. Един човек загина миналата година при сблъсък на два метро влака в Мексико сити. Аналогичен инцидент в града през 1975 година взе 31 жертви.Снимки: БГНЕС

Източник: bnt.bg