Традицията, която започна през 2014 година – 300-метров български флаг

...
Традицията, която започна през 2014 година – 300-метров български флаг
Коментари Харесай

Отново понасят на ръце 300-метровото българско знаме в Стара Загора  

Традицията, която стартира през 2014 година – 300-метров български байрак да съпровожда празничното шествие, във връзка Националния празник на Република България, в Стара Загора, още веднъж ще се реализира. Пандемията направи самодейността невъзможна за реализация, само че тази година тя ще бъде пробудена и кани българи от близко и надалеч да се включат.

На 3-и март, паметната и светла дата в българската история, 950 метра плат, събрали в себе си трите обични цвята, излезли отдолу под ръцете на сръчните шивачки от общинското сдружение „ Мересев “, ще бъдат понесени на ръце през вършиме улици на хилядолетния град. Паметното шествие „ За Свободата... Да развеем българското знаме! “ се случва за 7-и път. Неговото начало дадоха кметът Живко Тодоров и отрасловият му заместител все още Милена Желева.
-->
Общоградското честване на 145 години от Освобождението ще стартира в 9.00 часа с Молебен за България в Катедрален храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “. От 10.15 часа, по едно и също време пред всеки монумент, отдаден на 3-и март в града, ще бъдат сложени венци и цветя. Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България ще бъде от 10.30 часа на площада пред Община Стара Загора. Паметното шествие с 300-метровия трикольор ще стартира в 11.00 часа. В 11.45 часа, на Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ ще бъде финалът на похода, а неговия край ще озвучи концерт на надарената Петя Панева, дружно с ОФА „ Загоре “.

Малко по-късно, от 16.00 часа, НЧ „ Настроение – 2017 “ кани на „ Пробуждане с хоро “ на площада пред локалната администрация. Ще пеят Сестри Диневи.

Разнообразни и тази година са съпътстващите събития, които са в чест на 3-и март. Регионалният исторически музей ще работи с вход свободен, а изложения ще украсят стените на експозиционните зали в Стара Загора. Училища и детски градини също готвят свои събития, с които да почетат свещената дата. Отново в рейсовете и тролейбусите на градския превоз ще звучат патриотични песни.

Март месец дава обещание да е въодушевяващ още от първия си ден с огромни и родолюбиви начинания. По мотив 1-ви март и идването на Баба Марта, парк „ Пети октомври “ ще „ облече “ празнична одежда. Ден след Националния празник – на 4-и март, звън на чанове и тъпани ще предвожда кукери, арапи и други митични гонители на зло. Фестивалът на маскарадните игри ще озвучи Античен конгрес „ Августа Траяна “ от 10.00 часа. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР