Традиционното събитие се провежда за седми път в подножието на

...
Традиционното събитие се провежда за седми път в подножието на
Коментари Харесай

Над 260 самодейци се включиха във фолклорния събор Алботин

Традиционното събитие се организира за седми път в подножието на фамозния Алботински скален манастир наоколо до село Градец. Фолклорният събор се провежда от Община Видин, взаимно със Сдружение „ Видински фонд „ Читалища”. В тазгодишното издание вземат участие самодейци от над 20 състава от Видински район и от Област Монтана.
Съборът се организира постоянно на втория ден след Възкресение Христово. Тържествен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, който поздрави многочислените гости с огромния християнски празник. В началото на формалната гала за разкриване на събитието, одобрение сервира заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов.
„ Всяка година се събираме тук, с цел да съпреживеем невероятната атмосфера по време на Великденските празници и да изразим своята поддръжка за запазване и развиване на българските национални песни, музика и танци. Позволете ми да благодаря от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от името на цялото общинско управление на уредниците на това хубаво събитие, както и на кметството и на читалището в село Градец, че разпространяват нашите прелестни национални обичаи и трансформират този ден в същински празник!” – сподели инж. Асенов. Той пожела на всички участници във фолклорния събор „ Алботин “ 2018 сполучливо показване, а на многочислените фенове – слънчево въодушевление и изпълнен с положителни страсти ден. И поздрави присъстващите със светлия християнски празник Възкресение Христово, като насочи благопожелание за здраве, обич и благоденствие в техните домове.
Сред формалните посетители на седмото издание на събора бяха народните представители Росен Живков, Филип Попов, доктор Цветан Топчиев и регионалният шеф на Видин Албена Георгиева, която също насочи поздравления към уредниците и участниците в „ Алботин” 2018.
По традиция първи на сцената излязоха самодейците от танцовия състав при читалище „ Просвета”, с. Градец. Във фолклорния събор участваха още певчески групи, танцови сформира, фолклорни обединения от читалищата в селатаИново, Антимово, Синаговци, Капитановци, Покрайна, Търняне, Майор Узуново, Кутово; от гр. Дунавци; танцов клуб „ Жарава”, женска танцова група „ Фиданките”, от НЧ „ Славяни-2013”, гр. Видин; от НЧ „ Димитър Вълнев-1903”, с. Расово, Област Монтана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР