Традиционно факелно шествие, посветена на 107-та годишнина от арменския геноцид

...
Традиционно факелно шествие, посветена на 107-та годишнина от арменския геноцид
Коментари Харесай

Арменците почитат 107-та годишнина от геноцида

Традиционно факелно шествие, отдадена на 107-та годишнина от арменския геноцид в Османската империя, се организира в събота вечер в столицата Ереван, съобщи " Интерфакс ".

Участниците са запалили факли от огъня на изгорелите флагове на Турция и Азербайджан. Те са носели 50-метрови флагове на Армения и Нагорни Карабах.

В шествието са взели участие и някогашни президенти на Армения. 

Тази година годишнината преминава на фона на митингите против арменския министър председател Никол Пашинян поради мирните договаряния с Азербайджан за Нагорни Карабах.

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя умират 1,5 млн. арменци. Сто години по-късно Турция и Армения към момента спорят дали те са жертва на геноцид или революция, както и какъв брой тъкмо са били на брой.

Армения твърди, че 1,5 милиона души са били убити по време на Първата международна война при разпада на Османската империя. Това изказване се поддържа от няколко други страни.

Турция твърди, че сред 300 000 до 500 000 арменци и най-малко толкоз турци умират по време на гражданско непокорство, когато арменците се надигат против техните османски владетели и застават на страната на нахлуващите съветски войски.

Въпреки че уважава паметта на починалите, Анкара реагира яростно на решението на международни водачи за признание на геноцид и счита това за опит за напън.

Арменският геноцид публично е приет от: Европейския парламент, от Комисията по външни връзки на Камарата на представителите на Съединени американски щати, от Комисията по външни връзки на Конгреса на Съединени американски щати, от страните: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от районите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Англия - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - доста общини гласоподават признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

В Съединени американски щати през 2021 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в събота призна за геноцид избиването на арменците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР