Традиционният ритуал по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на

...
Традиционният ритуал по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Дълбок поклон пред героичното и славно родно войнство

Традиционният обред по освещаване на бойните флагове и знамената-светини на Българската войска бе извършен пред паметника на Незнайния боец в София от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съобщи БГНЕС.
" Една наситена с бездънен смисъл традиция от многовековното минало на българската държавност и християнската ни нематериалност, повелява на Великия Богоявленски водосвет да се извърши и освещаване на бойните флагове на родната ни войска. Тази традиция доукрасява за всички нас пресветлия църковен празник на откриването на тайната на Пресветата Троица, последван и от освещаването на водното естество, и е надълбоко съдържателна, тъй като съставлява ясно съзнателен израз на нашето вътрешно духовно и национално единение – единение на Църква, народ и страна. Единство, което през вековете, а и в бъдните дни, е сигурен поръчител за преуспяването ни като народ и общество, като нематериалност и просвета, като правилни и почтени наследници на същински славни и велики предшественици ", сподели в словото си патриарх Неофит.
" В тази традиция и днес ние виждаме въплътен завети ни от всички тях блян – идеала на свободна и самостоятелна  България, духовно кърмена и подпомагана от своята автокефална Православна черква. Такъв е свещеният завет към нас на нашите предшественици и този завет ние сме призвани да следваме праволинейно освен заради повелите на нашата памет и нашия заветен дълг към тях и тяхното дело, само че и поради идващите след нас генерации ", добави патриархът.
Нека поръсването с тази богоявленска вода бъде за здраве и още доста триумфи на непобедимото българско войнство, на всички тези измежду нас, които са избрали и са се посветили на това жертвено служение, тъй като техният героизъм е изява на най-висшата и безкористна обич и героизъм, който е богоподражателен. Защото, както свидетелства Сам Господ Иисус Христос от страниците на светото Евангелие, „ … никой няма обич по-голяма от тая, да постави душата си за своите другари “ (Иоан 15:13).
" Дълбок реверанс пред героичното и славно родно войнство, и безконечна благодарност към всички герои на българската независимост и самостоятелност, отдавали и продължаващи да отдават живота си за своята Родина – майка България. Мирът и благодатта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос да бъдат с всички нас! За доста и благословени години ", приключи словото си патриарх Неофит.
На водосвета участваха президентът Румен Радев, министърът на защитата Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова.
Държавният глава Румен Радев одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска, а под звуците на гвардейския духов оркестър постави венец пред Паметника на Незнайния боец.
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди борбата при Ахелой през 917 година. До рухването на България под османско господство преди всяка борба, която води българската армия, се прави водосвет.
След Освобождението тази традиция е възобновена от първия боен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните флагове и знамена е възобновен през 1993 година Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна черква в епархията, след прочитане на молитвата „ За триумф на народа ”, ръси със светена вода за здраве и триумфи представителни елементи на Българската войска и нейните бойни флагове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР