Традиционният Пролетен панаир на занаятите, който тази година е придружен

...
Традиционният Пролетен панаир на занаятите, който тази година е придружен
Коментари Харесай

Майстори занаятчии на Главната в Пловдив


Традиционният Пролетен панаир на занаятите, който тази година е съпроводен и  с пленер „ Калоферска дантела-минало и бъдеще ”, стартира през вчерашния ден с къса музикална стратегия на стълбите на Каменица, в осъществяване на надарените танцьори от фолклорен състав „ Марица “ към СУ „ Св.Св. Кирил и Методий “, учащи се в специалност „ Танцьор ” и гайдарят Иван Карабетев. Преди формалното начало, на Главната улица се извиха кръшни хора, в които се включиха и пловдивчани, както и инцидентно преминаващи задгранични туристи.

Събитието, което се организира два пъти в годината – напролет и есента се провежда от  Регионална занаятчийска камара – Пловдив и се финансира от община Пловдив по Годишната стратегия за развиване на туризма. Това издание се  реализира с поддръжката на  КЦМ 2000 Груп  и в партньорство с „ Творчески център калоферска дантела ”-Калофер, СУ ”Св.св. Кирил и Методий ”-Пловдив, РЕМ-Пловдив.

Пролетния панаир на занаятите бе открит публично от доцент доктор Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „ Старинен Пловдив “. Приветствия към участниците и гостите насочиха Тони Симидчиева – ръководител на УС на РЗК –Пловдив, Юлиана Йорданова, шеф на отдел „ Туризъм “ в община Пловдив и Галина Симеонова – занаятчия на Брюкселска/Калоферска дантела.

„ Вече 10 години в Пловдив се организира Панаир на занаятите – пролетно и есенно издание с поддръжката на община Пловдив и спомоществователи. Когато открихме първото издание преди 10 години, хората откровено се вълнуваха и питаха: „ Тези хора в действителност ли съществуват още? “ Сега към този момент никой не задава този въпрос. Хората познават българските занаяти и няма празник, на който майсторите –занаятчии да не са поканени. Горда и щастлива съм, че РЗК – Пловдив катализира този развой. Красиви, скъпи, нашето благосъстояние – нашите обичайни, български занаяти би трябвало да бъдат защитавани. Благодаря на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и на заместник-кмета по просвета Пламен Панов за поддръжката и за това, че постоянно откликват на нашите молби. Благодаря на Общински институт „ Старинен Пловдив “ в лицето на доцент Елена Кантарева – наш дълготраен сътрудник, на отдел „ Туризъм “ на общината – в лицето на Юлиана Йорданова, че и през днешния ден са тук, с цел да споделят празника ни “, сподели Тони Симидчиева.

„ Този формат се утвърди като едно от най-атрактивните събития в Пловдив, които съхраняват и разпространяват занаятчийското майсторство. Занаятът е неповторимото умеене да се основава полезност, и в това време да се прави изкуство. Надявам се, че ентусиазмът и напъните, които съпътстват нашата взаимна работа и обединени от общата ни идея да разпространяваме и съхраняваме културно–историческото завещание, ще продължат да се надграждат и ще обогатяват това събитие “, сподели Юлиана Йорданова.

„ За мен е наслаждение да ви поздравявам в Пловдив за следващ път, като посетители и участници в Панаира на занаятите. Общински институт „ Старинен Пловдив “ има дълга история на извънредно ползотворно съдействие с РЗК – Пловдив. За това бих желала сърдечно да ги поздравя за тази задача, която извършват по запазване на нематериалното културно завещание, на тези обичайни занаяти, някои от които замиращи. Точно по тази причина е значима задача! Ще се веселя да забележим продукцията на майсторите, които показват освен обичайни занаяти, само че и техните нови музи и тълкования, употребявайки обичайни техники. Радвам се, че още веднъж има многочислени участници и посетители от страната. Пожелавам им едно незабравимо прекарване в нашия град! Пловдив по това време на година е доста цветен и кондензиран с изключителни събития. За мен е голямо наслаждение да разглася Пролетния панаир на занаятите 2022 за открит! “, сподели доцент доктор Елена Кантарева – Дечева.

В Пролетния панаир на занаятите, ситуиран на ул. „ 11-ти август “, ул. „ Д-р Вълкович “ и ул. „ Станислав Доспевски “. До 22 май, неделя, от 10.00ч до 19.30ч., ще видите творчеството на 40 майстори от цялата страна, които показват 15 занаята. Отново се включват и възпитаници от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев ”. Всеки ден от 10.00ч.  до 18.00ч., те ще показват и показват занаята „ Дърворезба ”.

Акцентът на това издание е пленер „ Калоферска дантела-минало и бъдеще ”. На 21 и 22 май, събота и неделя, от 10.00ч до 17.00ч  на Главната улица до Градска художествена изложба, своето майсторство ще покажат Галина Симеонова, Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова, проф.Йорданка Станчева, Виктория Текилянова и Евгения Текилянова. Те ще демонстрират  доста рядка и малко позната у нас и по света неповторима техника за плетене със совалки. Участниците в Пленера ще премерят уменията си в извънредно финия и хубав поминък и на 22  май  в 18.00 часа, след журиране, ще  се разгласи спечелилия в майсторската конкуренция.

В събота  от 14.00ч до 18.00ч  на Главната улица до Градска художествена изложба всеки може да предизвика уменията си под управлението на Галина Симеонова – в изящния поминък Калоферската дантела, и на занаятчия Тони Пранджева – художествена керамика, моделиране, мозайки. В неделя от 14.00ч до 18.00ч  на същото място, искащите могат да творят под управлението на занаятчия Ставрева, по – известна  с прозвището „ Стрина Пепина ”.

Обявен е и фотоконкурс на Панаир на занаятите. Желаещите би трябвало да изпратят фотография, запечатала креативен миг от Пленера „ Калоферска дантела-минало и бъдеще ” в интервала от 21.05.22 до 25.05.22 на имейл: [email protected] или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив. Оценяването ще бъде осъществено на база брой лайкове във Facebook  на страницата на РЗК-Пловдив. Фотографията получила най-вече лайкове ще бъде наградена.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР