Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители,

...
Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители,
Коментари Харесай

Български ястия с био продукти за европейските лидери в София

Традиционни български ястия, приготвени с артикули от български био производители, ще бъдат поднесени на ръководителите на 28-те страни членки у нас. Това оповестиха от Дирекция "Комуникация и пресцентър " на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

Лидерите на страните членки от Европейския съюз идват в София ден преди Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани и ще се срещнат на неофициална вечеря по покана на ръководител на Европейския съвет Доналд Туск и с хазаин министър-председателя на България Бойко Борисов.

За европейските водачи са проведени формален обяд на 17 май в НДК и вечеря в „ София Тех Парк “ при идването им у нас.

„ В менютата сме се постарали да използваме в най-голяма степен локални артикули, обработени по обичайно български метод “, сподели основният готвач Борислав Паунов от „ Ред Девил кетъринг “. Фирмата, спечелила публичната поръчка за обслужване на формалните събития от календара на Българското председателство, се грижи за сервирането и аранжирането на пространството. На масата по време на формалния обяд ще бъдат сервирани три типа салати – катък с червени чушки, домати със сирене и печени зеленчуци. Приготвените съществени блюда са баница с трюфел, фасул, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби. Десертът е мляко с горски плодове и козунак с рози.



По време на вечерята европейските водачи ще опитат като предястие трилогия от салати: „ Шопска “, „ Снежанка “ и „ Зелена “. Продуктите за салата са на български био производители. Розовите домати и краставиците за салатата са доставени от плантация в Южна България. Зелената салата е от микрорастения, добивани по естествен метод. Те ще бъдат гарнирани с краве сирене и цедено биволско кисело мляко от дребна мандра в Стара планина. Предястието е разновидност на кюфтета с лютеница и пържени картофи. Към обичайна рецепта се прибавят специфични нови детайли – сурови и сушени манатарки, три типа лютеница и чипс от цветни картофи. Основното ядене е биволско бонфиле от плантация в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови.



За десерт основният готвач е приготвил типичен ореховки, обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди. „ Това е моя интерпретация, която ще придаде на усета цветност, прохлада и многопластовост “, изясни началник Паунов. Той разясни, че менюто елементарно се приспособява за вегетарианците и гостите с хранителни алергии.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР