Този вид трамвай обслужва туристите на Южна Австралия всеки ден,

...
Този вид трамвай обслужва туристите на Южна Австралия всеки ден,
Коментари Харесай

Конният трамвай на Австралия

Този тип трамвай обслужва туристите на Южна Австралия всеки ден, през цялата година, и се е съхранил на доста малко места в света. Конният трамвай на Виктор Харбър употребява четиринадесет коня Клайдсдейл, на ротационен принцип, които дърпат по един “компактен ” вагон с потенциал от петдесет души. Всяко от животните поема две смени в седмицата, с цел да не се преуморява.
Трасето за напредване е построено още през 1864г., само че железопътната организация на Южна Австралия взема решение да го отвори за публично прилагане чак през 1894г. Транспортната услуга бързо минала в частни ръце, само че след петдесет години трасето се нуждаело от цялостна реституция. Местното държавно управление подкрепило ремонта, само че не били сложени релси. Поради тази причина, сред 1956г. и 1986г., туристите се придвижвали с влакче на гуми. През 1986г. бил утвърден план за възобновяване на трасето в първичния му тип, били направени реплики на дребните трамваи и на 14-ти юни, същата година, тази неповторима услуга стартирала още веднъж.


Намиращият се наоколо Гранитен остров, добавя приятното пътешестване с конния трамвай. Той също е трансфорат в туристическа атракция, където феновете на животни могат да видят дребни пингвини в естествената им среда. Изграден е и център за обслужване на забавните животни, а за туристите са разполагаем бистро и магазинче за сувенири. Задължително посетителите би трябвало да употребяват услугите на професионален гид, тъй като има условия за минимално разстояние сред тях и животните, ограничавания по отношение на снимачната техника, както и възбрана за допускане на кучета и котки. Този тип обиколка се предлага от 1991г. и се прави седем дни в седмицата. Обиколката е обичана на всички гости и стартира незабавно след рухването на мрака. Групите са формирани от малко участници и са водени от тренирани водачи, които да показват дребните пингвини, които излизат на брега, след края на деня, и се придвижват към дупките си. Там те показват типично държание, според от сезона, което може да включи хранене на дребните, оформяне на гнездо и издаване на характерни звуци. Водачите, през това време, описват за биологията, държанието и акомодацията на тези харизматични жители.

Изграденият център е основан с концепцията да оказва помощ на животните и да ги приспособява. Предоставени са пространства, където гостите могат да се срещнат със характерния метод на живот на пингвините. Когато, да вземем за пример, се открие ранен пингвин, той се донася в центъра, където се поставят грижи и след това още веднъж се пуска в естествената му среда. Има направени и специфични прозорци, през които хората да следят дивите животни от близко.

Снимки: Getty Images/Guliver


Ограниченията по време на релативно близкия контакт с пингвините, са наложени поради посетителите, които не наемат лидер и смущават дребните жители. Хората употребяват доста мощни светкавици и фенерчета с бяла светлина, които влизат в контакт със зрението на пингвините и те изпадат в дезориентация. Приближаването на по-малко от 5м., както и допира до дупките, яйцата или самите дребни животни, им предизвиква доста мощен стрес. Има и случаи, в които вандали ги пребиват или изоставят ранени. Гранитният остров е дом на към 150 дребни пингвина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР