Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет

...
Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет
Коментари Харесай

ВМРО: Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален поради неналичието на съответен бюджет в страната за 2023 година

Сигналът, подаден от ръководителя на групата общински съветници на Вътрешна македонска революционна организация до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, е основан на десетки диалози с поданици на региони в столицата, които не са клиенти на „ Топлофикация-София “ и не разчитат за отопление на парното.

В писмото си Контрера настоява общината да подсигурява естественото топлоподаване на общинските учебни заведения и детски градини с местни системи.

Навлязохме в зимния сезон, а бюджетите на учебните заведения са същите, както преди лавинообразния скок на цените на енергоносителите. Опасявам се, че столични учебни заведения могат да бъдат изправени пред рецесия с отоплението. Няма по какъв начин разчетените средства при започване на 2022 година да покриват разноските за отопление при тези цени на електрическа енергия, природен газ, парно, течни горива и пелети, пише в писмото си Контрера и добавя, че страната явно не прави нищо, с цел да бъде подсигурено отоплението на образователните заведения.

Ето за какво внесох и писмото до кмета на Столична община с гледище да бъде предоставено на Дирекция „ Образование “ и Дирекция „ Финанси “ да извършат неотложно разбор за прогнозните разноски за отопление на учебните заведения с локално отопление и те да бъдат съпоставени с разполагаемите съгласно настоящия бюджет финансови средства за всяко едно учебно заведение.

Председателят на групата общински съветници от Вътрешна македонска революционна организация в София Контрера припомня също по този начин, че този проблем е можел да бъде предотвратен от управлявалата до преди месеци четворна коалиция на Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, само че те не са създали нищо, с цел да подсигурят естественото отопление на учебните заведения и детските градини през зимата.

Ето част от причините на Карлос Контрера:

Внесох писмо до кмета на Столична община с гледище да се подсигурява естественото отопление на общинските учебни заведения с локално отопление. Навлязохме в зимния сезон, а бюджетите на учебните заведения са същите, както преди лавинообразния скок на цените на енергоносителите. Опасявам се, че столични учебни заведения могат да бъдат изправени пред рецесия с отоплението. Няма по какъв начин разчетените средства при започване на 2022 година да покриват разноските за отопление при тези цени на електрическа енергия, природен газ, парно, течни горива и пелети. Учебните заведения с централно топлоснабдяване най-малко могат да разчитат за отоплението си на общинската „ Топлофикация-София “. Има, обаче, такива с локално отопление, изключително в по-крайните квартали и обитаеми места в Столична община и за тях е моята паника дали ще устоят целия отоплителен сезон. Държавата не си мръдна пръста най-малко да обезпечи дофинансиране за учебните заведения и детските градини, с цел да имат средства да покрият по-високите предстоящи разноски за отопление за образователните 2022/2023 година Ето за какво внесох и писмото до кмета на Столична община с гледище да бъде предоставено на Дирекция „ Образование “ и Дирекция „ Финанси “ да извършат неотложно разбор за прогнозните разноски за отопление на учебните заведения с локално отопление и те да бъдат съпоставени с разполагаемите съгласно настоящия бюджет финансови средства за всяко едно учебно заведение. Това ще даде цялостна и точна картина дали има столични образователни заведения, които са в риск да не могат да разплатят разноските си за отопление за образователната 2022/2023 година Бързото правене на тези данни ще даде опция при нужда посредством поправяне на бюджета на Столична община да се дават в допълнение средства на съответни образователни заведения за покриване на увеличените разноски за отопление. Ако страната е абдикирала, то общината не е.

Смятам, че актуалното предложение следва да бъде прегледано незабавно, тъй като отоплителният сезон стартира, а в това време има риск образователните заведения да не получат актуализация на финансирането си що касае отоплението и настоящата поддръжка, поради и обстоятелството, че в Народното събрание се разисква финансова рамка за държавен бюджет за 2023 година същата като за 2022 година Това слага под риск отоплението на образователни заведения и основава предпоставки в някои от тях да се наложи насилствена почивка заради неспособност да се реализиран минималните температури в образователните кабинети и стаи за естествен учебен развой.

Припомням, че на инат Четворната коалиция, управлявала до август тази година, не пожела да извади учебните заведения от свободния пазар на електрическа енергия, не им обезпечи дофинансиране за по-високите цени на горивата и енергоносителите, а съставлявалите я субекти не престават да се инатят на всяко предложение в тази посока от общините. Политиката си е политика, само че образованието на българските деца е по-важно!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР