Този следобед на посещение в България пристигна главният прокурор на

...
Този следобед на посещение в България пристигна главният прокурор на
Коментари Харесай

Кьовеши пристигна в България на фона на протести

Този следобяд на посещаване в България дойде основният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши и към този момент организира срещи с правосъдния министър Янаки Стоилов и основния прокурор Иван Гешев. България е първата, която тя посещава, откогато ръководената от Кьовеши институция стартира да работи на 1 юни. Визитата й в страната е двудневна.
Още по тематиката
Целта на визитата й е да форсира процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, откакто Европейската прокуратура утвърди единствено 4 от 10 български номинации.

Малко след 17.00 ч. тя дойде в Министерството на правораздаването, пред което се организира митинг против основния прокурор .



Визитата на Лаура Кьовеши идва на фона на продължаващи цивилен митинги с искане за оставка на основния прокурор Иван Гешев и на Висшия правосъден съвет. Протестиращите носят плакати на български, румънски и британски, които приканват Кьовеши да не има вяра на обвинител №1 Иван Гешев, който назовават " мафиот ", скандирайки " Гешев е срам! ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Разследванията против лица, заемащи висши длъжности, следва да завършват бързо , тъй като това е в полза на самите тях, на обвиняването и на обществото. Това е декларирала европейският основен прокурор Лаура Кьовеши по време на срещата си със Стоилов. Двамата са разискали и тематиката за профилираното правораздаване.

Проф. Стоилов е отбелязал " високите упования на българското общество за дейни и резултатни дейности на Eвропейската прокуратура ". Той е изразил готовността на министерството за съдействие с Европейската прокуратура.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Кьовеши се срещна и с основния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата в София, оповестиха от прокуратурата.

Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши по отношение на формалния старт на 1 юни 2021 година на работата на Европейската прокуратура. Той е изразил убеденост в вероятностите за сполучливо съдействие в полза на европейските жители сред Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противопоставяне на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с Данък добавена стойност, изпирането на пари, корупцията и проведената престъпност.

На срещата са участвали заместниците на основния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП - " Престъпления срещу финансовите ползи на Европейски Съюз и взаимоотношение с Европейската прокуратура ", прокурор Камен Михов.

От страна на Европейската прокуратура присъединяване са взели българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. началник на бранш " Стратегии и осъществяване " Милан Ярон и представителят Тине Холевоет.

Главният прокурор заяви за срещата си с Кьовеши и в.

 Снимка: Twitter

Очаква се среща на румънката и с прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, на която ще се разиска попълването на планувания за България брой на европейски делегирани прокурори.

Кьовеши ще приказва пред медиите на следващия ден, а програмата ѝ се пази в загадка от съображения за сигурност . Посочва се само, че тя ще посети офиса на институцията в София и ще организира срещи с българските управляващи.

Преди дни Кьовеши е имала къса среща с Янаки Стоилов, на която е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори.

" Да, и се чака по най-бързия метод тези въпроси да бъдат решени както от страна на България във връзка с непопълнените места, по този начин и във връзка с няколко страни, които още не са завършили своите процедури за лъчение на европейските прокурори ", сподели Стоилов.

Четиримата утвърдени делегирани прокурори са Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската гилдия, не бяха утвърдени. На първи юни, когато европейската прокуратура проработи публично, в изявление за Българска национална телевизия Лаура Кьовеши изясни аргументите Европейската прокуратура да отхвърли шестима претенденти от България. В Брюксел тя съобщи, че предложенията не са отговаряли на условията.

" Разбрах, че процедурата в страната е била транспарантна, ние не я разясняваме. Но въз основата на вътрешни правила ние имаме нашите лични вътрешни процедури. Нека ви дам единствено един образец - имахме претенденти, които нямат опит като прокурори, а това е първото изискване на Европейската прокуратура - да имат дълъг опит в следствието на финансови закононарушения ", изясни Кьовеши.

В Европейската прокуратура работят делегирани прокурори от 22 страни членки на Европейски Съюз. Институцията има пълномощия да организира следствия, засягащи бюджета на Европейски Съюз. По данни на Съвета на Европа страните членки губят минимум 50 милиарда евро годишно от доходи от Данък добавена стойност заради трансгранични измами. Европейските прокурори се назначават с мандат от шест години, който не предстои на възобновяване.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР