Този сезон очакваме комарите да разболеят хора от западнонилска треска.

...
Този сезон очакваме комарите да разболеят хора от западнонилска треска.
Коментари Харесай

Чакат повече западнонилска треска у нас тази година

Този сезон чакаме комарите да разболеят хора от западнонилска тресчица. Това сподели шефът на Центъра за заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев, в изявление за Агенция Фокус.

„ Миналата година умрелите в Сърбия са 45, в Румъния – 35, в Гърция – над 50 “, уточни професорът. По думите му болестта е засегнало и България през предходната година. „ В нашата страна предходната година доказахме 15 случая, двама от които починаха “, добави той.

Проф. Кантарджиев сподели, че асептичните менингити и енцефалити се предизвикват от две групи вируси, като едната е точно групата на западнонилската тресчица, а другата е групата на хората с инфектиране на мозъка.

„ Другата група е обвързвана с инфектиране на мозъка при деца, загуба на схващане – това са ентеровирусите, които са присъщи за интервалите на горещините “, разясни той. Тодор Кантарджиев добави, че тази група вируси визира централната нервна система.

Над 20% от кърлежите нормално са носители на някакви инфекции, изясни още Кантарджиев.

„ Въпреки че ухапванията от кърлежи в началните месеци на лятото бяха към 3 пъти повече ухапаните хора от ухапаните предходната година, болесттите, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в Националния център, са с 30% по-малко “, сподели професорът.

Той добави, че и случаите на лаймската болест също са намалели. „ Всичко това се дължи на обстоятелството, че Националният център по заразни и паразитни заболявания необятно предлагаше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж “, разясни Тодор Кантарджиев и съобщи, че кърлежите придвижват и други заболявания.

„ Кърлежите по градинките придвижват други болести, които минават с неразположение и температура, като ерлихиоза, анаплазмоза и други инфекции. Тази година с една трета са по-малко записаните заболели от лаймска болест и марсилска тресчица, с помощта на обстоятелството, че множеството хора взеха по една доза антибиотик със събаряне на кърлежа. Това понижава с 10,2 пъти вероятността да се разболееш “, съобщи той.

Професорът бе безапелационен, че инфекциите би трябвало да се лекуват вярно, с цел да не настъпят тежки затруднения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР