Този проект е поредното доказателство, че социалната политика, насочена към

...
Този проект е поредното доказателство, че социалната политика, насочена към
Коментари Харесай

Община Видин разясни проекта Патронажна грижа +

„ Този план е следващото доказателство, че обществената политика, ориентирана към хората в потребност, е един от целите за Община Видин, който е залегнал и в управническата стратегия на кмета доктор Цветан Ценков “, съобщи пред представители на медиите заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика Борислава Борисова, която е и началник на плана. Тя показа останалите членове на екипа, които също участваха в конференцията.
Изпълнението на план „ Патронажна грижа + в Община Видин “, Договор BG05M9OP001-6.002-0024, за даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 по процедура BG05M9OP001-6.002 “ПАТРОНАЖНА ГРИЖА + ”, започва на 01.02.2021 година и завършва на 28.02.2022 година Общата стойност на плана е 1 009 472,88 лева, като той се извършва по две посоки.
 Община Самоков започва план Патронажна грижа+ Община Самоков започва план " Патронажна грижа+ "
Община Самоков започва план „ Патронажна Грижа + в Община Самоков ” по оперативна стратегия „ Развитие на човешките ре...
Дейността по Направление 1 е в продължение на изпълнявания от Общината контракт по процедура BG05M9OP001-2.040 Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3. Изразява се в поддръжка нуждата от грижи сред лечебните заведения и профилираните институции, посрещане потребността от дълготрайна грижа без институционализация. Патронажната грижа се концентрира върху даване на грижа и поддръжка за хората в преклонна възраст в тяхната домашна среда. Услугите, които се дават на потребителите на база самостоятелните им потребности, се реализират по график от следните експерти: „ Диспечер “ – 2 бр. на ненапълно работно време – 4 часа; „ Медицинска сестра или „ Фелдшер “ – 3 бр. на ненапълно работно време – 4 часа; „ Социален служащ “ – 2 бр. на цялостно работно време – 8 часа; „ Домашни помощници “ – 19 бр. на цялостно работно време – 8 часа; „ Изпълнител “ – 2 бр. на цялостно работно време – 8 часа; „ Психолог “ – 1 бр. на цивилен договор; „ Специалист обществени действия “ - 1 бр. на цивилен контракт. „ Те подкрепят нуждаещите се консуматори по авансово направен график, като се наблюдава всяко лице от целевата група да може да получава здравно-социални услуги до 2 часа дневно за интервал от 12 месеца “, изясни заместник-кметът. Борисова добави, че преди сключването на трудови контракти лицата са минали образование, извършено на база създадената от Министерството на здравеопазването стратегия за характерно образование.
Патронажната грижа се дава на най-малко 168 лица и включва комплекс от услуги: помощ в дома, като разчистване, дезинфекциране, обществени контакти и др.; медицински услуги, недублиращи тези предоставяни по НЗОК (мерене на кръвно, слагане на инжекции, промяна на превръзки, надзор върху приема на медикаменти и др.); психическа поддръжка, ориентирана към възобновяване и обществена интеграция, която да сътвори благоприятни условия на потребителите да водят независим и самостоятелен живот, извършват обществено значими функции и бъдат интензивно участващи и допринасящи жители в публичния живот; доставка на храна, хранителни артикули и артикули от първа нужда, в това число медикаменти (закупени със средства на потребителите), възнаграждение на битови сметки, заявяване и приемане на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).
„ Дейността усъвършенства и усъвършенства достъпа и услугите в общността за хора, които заради разнообразни ограничавания от здравословен темперамент са изключени от обществения живот и са в риск от включване в институционален вид грижи, както и изложени на риск от заразяване с COVID-19. Патронажната грижа способства за разширение на обществените услуги, предоставяни в общността и за възстановяване качеството на живот на хората от уязвимите групи и/или техните фамилии “, акцентира Борисова. Тя изясни, че лицата, които употребяват услугите по актуалната скица за безплатна финансова помощ, са от следните целеви групи: хора над 54 година с ограничавания или в неспособност за самообслужване; хора с увреждания и техните семейства; възрастни в риск, които в обстановката на пандемия са дефинирани като лица според от грижа заради увреждане, устойчивост или за водене на самостоятелен и независим живот; лице или член на фамилията му е сложено под карантина по отношение на COVID-19; уединен родител с дете/ца до 12 година, които са в неспособност да оставят децата си сами.
Направление 2: Превенция на COVID-19 в обществените услуги, делегирани от страната действия се реализира чрез осъществяване на следните действия: обезпечаване на персонални защитни средства на личния състав в обществените услуги; ограничения за стерилизация на сградния фонд на обществените услуги, делегирани от страната дейности; тестване на личния състав и на потребителите на обществените услуги, делегирани от страната действия за COVID-19; обезпечаване на компютърна техника за адаптиране и пригаждане на средата на обществените услуги, делегирани от страната действия в подтекста на въведените ограничавания в следствие от епидемиологичната конюнктура и обезпечаване на благоприятни условия за тяхното даване отдалечено (онлайн консултиране). Услугите се дават от 161 щатни чиновници. Индикативният им потенциал е 369 консуматори. „ Кризата, обвързвана с разпространяването на COVID-19 е обстановка, която не е планувана при определянето размера на стандартите за обществени услуги, делегирани от държавната активност. И по тази причина планът е доста потребен в тази си част, защото е ориентиран към всички настоящи обществени услуги, делегирани от страната действия “, акцентира Борисова. Тя добави, че на трудови контракти са назначени над 40 лица, спомагателен личен състав - „ обществен помощник “. Те дезинфекцират, почистват постройките, в които се дават обществени услуги и също по този начин им се разпореждат други помощни действия.
 Община Тетевен започва план,,Патронажна грижа + “ Община Тетевен започва план,,Патронажна грижа + “
Стартира план,,Патронажна грижа + в община Тетевен “, по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2...
В умозаключение Борислава Борисова означи, че в екипа за ръководство на плана са включени специалисти с богат опит и изрази убеденост, че дейностите ще бъдат приключени сполучливо. „ Надявам се както сега надграждаме план от 2020 година, по този начин през 2022 година да имаме опция да надградим и изпълнявания сега “, уточни заместник-кметът.
Община Видин употребява всяка опция, с цел да поддържа хора, които са в уязвимо състояние, акцентира в тази връзка Борисова: „ На територията на Община Видин над 750 души са получили претовареност в обществената сфера. По механизма „ Лична помощ “ има 510 подписани контракта за персонални асистенти. По „ Асистентска поддръжка “ има 62 договора; „ Патронажна грижа + “ – 75 контракта с лица, които да оказват помощ на хора в потребност. Отделно през „ Бюрото по труда “ още 28 души ще сключат контракти. Използва се всяка опция, по която Общината може да даде претовареност на безработни лица “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР