Този призрачен съветски град се намира няколкостотин километра от Северния

...
Този призрачен съветски град се намира няколкостотин километра от Северния
Коментари Харесай

Мистериозно обезлюденият град Пирамида още крие своите тайни

Този нереален руски град се намира няколкостотин километра от Северния полюс, в подножието на планината Пирамида. Той е нещо, което никой не би очаквал да види на този недопечен арктически архипелаг: величествени паметници, внушителни сдания, необятни улици и площади. Но изцяло пусти. Няма никакъв градски тон. Само този на хилядите птици, гнездящи по прозорците на празните жилища.

Това е Пирамида - съветският миньорски град-призрак на остров Шпицберген, консервиран и изцяло пуст през 1998г. Днес тук можеш да срещнеш единствено северни елени, северни бели лисици и даже полярни мечки, които постоянно навестяват пустото градче. През пролетта и лятото обаче, тук можеш да се натъкнеш и на групи любопитни чужденци, които идват с туристическо корабче от административния център на Свалбард - Лонгиербюен.

 Снимки: Филип Захариев

През останалата част от годината достъпа до Пирамида е вероятен само със снегомобил, защото морето е покрито с пълен пласт лед. Пътуването със снегомобил до такава степен е извънредно рисково и безусловно незабравимо - времето може да се промени с всеки изминат километър, а смразяващите снежни стихии постоянно са непреодолими. Особено по време на полярната нощ, която трае цели 5 месеца. По това време в Пирамида човешко наличие няма.

През туристическия сезон в призрачното населено място живеят седем души. Това е личният състав на хотела, който приютява търсачите на мощни чувства. По време на полярната нощ той е заключен, а в града няма нито един човек.

За Съветския съюз Пирамида е била място за велики каузи . Толкова велики, че провокират съмнения и митове, стават причина за невероятни хипотези и пояснения, които ни карат да имаме вяра, че тук има нещо тайнствено.

 Снимки: Филип Захариев

В градчето живеели към 1500 души. Въпреки, че Пирамида бил миньорски град, тук живеели не толкоз миньори, колкото образовани и интелигентни хора. Разполагали с детска градина, учебно заведение, болница, клуб, кинотеатър, библиотека с 50 хиляди книги, баскетболна площадка, футболно игрище и закрит басейн. Интересното е, че в нито един апартамент няма кухня - храната се готвела общо в голям стол-ресторант и в никакъв случай не свършвала. Толкова обгрижван бил градът, че си имал свинеферма, плантация за кокошки, даже големи парници, в които се отглеждали плодове и зеленчуци. Почвата на Свалбард е непрекъснато замръзнала (на един метър под повърхността е безконечен лед), за това плодородна земя докарвали от Украйна .

 Снимки: Филип Захариев

Всичко в този град наподобява непокътнато - по този начин, като че ли хората са си отишли предходната седмица.

А аргументите, заради които Пирамида била незабавно обезлюдена, в никакъв случай не стават изцяло известни.

Още неповторими фотоси

Според някои данни, през 1991 година, след разпада на Съюз на съветските социалистически републики, финансирането от Москва било прекъснато и тогава почнал упадъкът. Другата евентуална причина е че мините престанали да бъдат рентабилни, а трябвали прекалено много пари за съхранението на този северен комунистически парадайс, наименуван Пирамида. А има и няколко тайни теории, свързани с извънземни.

Благодарение на студения климат на острова, Пирамида ще просъществува още доста епохи. Може и да се окаже последният град, липсващ от лицето на Земята...

 Снимки: Филип Захариев

Още забавни истории и фрагменти можете да видите в Инстаграма на създателя Филип Захариев - на

И други любопитни обстоятелства:

* Никой не знае за какво тъкмо градът опустява за дни, само че към месец преди този момент аероплан със 150 души на борда се разрушава в планината с форма на пирамида.

* Руското наличие на острова постоянно е било осезаемо. Освен в Лонгиербюен (административния център на Свалбард), руснаци живеят и в Баренцбург, към 350 души от Русия и Украйна. Там има учебно заведение, хотел, два ресторанта.

 Снимки: Филип Захариев

* Къщичката, направена от бутилки, която ще видите във фотогалерията, има доста забавна история. Направена е от празни шишета преди петдесетина години. Когато я построили, те сочели не във вътрешността, а на открито. Къщичката се намира на един рид на към километър от Пирамида и тъй като там доста постоянно духа мощен вятър, измежду нощ откъм хълма се чувал ужасяващ тон - като стотици призраци, които пищят. И по този начин, локалните решили да разрушат къщичлата и да построят нова - с шишетата във вътрешността.

* Изглежда руснаците се готвят да вдъхнат нов живот на Пирамида. Подробности вижте във видеото:



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР