Този понеделник е почивен за много българи. Те отново предпочетоха

Този понеделник е почивен за много българи. Те отново предпочетоха ...

Губи ли бизнесът, когато сливаме почивните дни?.


Този понеделник е почивен за много българи. Те отново предпочетоха да слеят уикенда с празничния 22 септември.

Темата за сливане на празнични и почивни дни, освен икономически и финансови измерения има и чисто човешки план и много хора предпочитат да си вземат отпуск и да обединят няколко дни, обясни пред БНТ Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в БСК.

До 2017 години със сливането на много дни, с отработването в съботите са се създавали загуби за работодателите, всеки, който е имал нужда от определени услуги, е срещам затруднение. Отработването в събота води до недостатъчно физическо и психическо отпочиване на работещите. Преодоляването на старата уредба, със сигурност е към по-добро, смята Саръиванова.

Ваня Григорова, икономически експерт на КТ "Подкрепа" е на мнение, че ако работодателят е разрешил отпуска, очевидно това по никакъв начин не повлиява негативно на работата. Резултатите показват, че премахването на сливането на почивните дни през 2017 година е довело до намаляване на броя на отработените часове, но България продължава да бъде лидер в рамките на държавите членки.

Много работодатели вече са склонни да оставят хората да работят от вкъщи. Не всички прилагат препоръките на Министерство на здравеопазването, но е факт, че много бързо фирмите са успели да се пренастроят.

Източник: novini.bg