Този месец всяка фирма в България, от най-малката до най-голямата, ...

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсации за скъпия ток/>


Този месец всяка фирма в България, от най-малката до най-голямата, е получила двойно по-висока сметка за ток спрямо миналата година. Първоначалната изненада, вече се измества от притеснение, което пък прераства в обществено недоволство. И само подготвя взрива, който може да настъпи с идването на септемврийските сметки (около средата на октомври), които ще са още по-високи.

Ситуацията е такава в цяла Европа, но там започнаха да се прилагат механизми за компенсации. В България служебното правителство тепърва казва, че ще обсъжда евентуални спешни мерки за бизнеса, като засега няма особена конкретика (очаквайте в петък интервю на министъра на енергетиката Андрей Живков пред "Капитал"). На този фон Асоциацията на индустриалния капитал обаче вече излезе с конкретно предложение.

На пръв поглед идеята на работодателската организация изглежда абсурдна - държава да покрие 70 лв. в цената на всеки мегаватчас електроенергия, който се купува през борсата през следващите 6 месеца. Това би струвало около 840 млн. лв., които бюджетът трябва да осигури, а ги няма. Според работодателите обаче тези пари могат да дойдат от производителите на електроенергия, които сега реализират свръхпечалби. И в това има известна логика, още повече, че държави като Испания и Гърция предприемат именно такъв подход, за да защитят икономиките си.
Каква е идеята
От АИКБ посочват, че средната цена на енергията с базов товар (за 24 часа) за юли 2021 г. е 185.59 лв./мВтч, а за август е 218.17 лв./мВтч, като в някои пикови часове е достигала 407 лв./мВтч. Средната цена за септември до 21-во число е 238.8 лв./мВтч. На този фон прогнозираната референтна цена на тока от Комисията за енергийно и водно регулиране е едва 119 лв./мВтч.

Фючърсите на електроенергията за българския пазар за четвърто тримесечие на тази година са 164.65 евро/мВтч, а за първите две тримесечия на 2022 г. - съответно 166.60 евро/мВтч и 90.20 евро/мВтч съответно. "Заради всичко това имаме основания да предполагаме средна прогнозна цена на базов товар за следващите 6 месеца в размер на 259.37 лв./мВтч", казват от АИКБ. Следователно всеки небитов потребител от българската икономика ще бъде подложен на ценови шок средно за периода с по 140.37 лв./мВтч над официалните разчети на регулатора. "Неприемането от страна на българското правителство на енергични и решителни мерки в адекватно къси срокове ще доведе до мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика", твърдят още работодателите.

Те настояват за частична компенсация именно на този "свръхразход" от 140.37 лв./мВтч - в размер от 70 лв./мВтч за всеки небитов стопански потребител на електроенергия.

Източник: capital.bg