Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които

...
Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй е поредната заложена бомба


" Този меморандум беше жестоко нарушение на законовите рамки, по които се подписват сходни съглашения. Дали е анулиран или не е, не мога да кажа, има институции. Друг е въпросът, че самият меморандум беше неуместен. Пристига една офшорка в България и ние ѝ предоставяме права да прави всичко в енергетиката - от акумулатори до лицензиране на нуклеарно гориво, в това число и " Топлофикация София ", разяснява някогашният енергиен министър Румен Овчаров в студиото на  " Денят ON AIR ".

Но не се ангажира да предвижда дали сега има нещо действително зад този меморандум. И в случай че за клаузата за арбитраж по този документ има доста неясноти, то не по този начин е в тази ситуация с " Газпром ".

Особено откакто трибунал в Стокхолм постанови, че финландската компания " Газум " би трябвало да заплати на " Газпром " повече от 300 милиона евро за доставки на газ, поради неспазване на отговорностите по схемата " взимаш или плащаш ". Овчаров предвижда, че парите, които България ще би трябвало да заплати, ще бъдат над 1 мрлд. евро.

" Обезщетението ще се пресметна въз основата на цените, те бяха поспаднали, само че отново потеглиха нагоре и няма да поспадат отново. Всичко ще ни се случи, тъй като не знаем какво вършим. И когато стартират да се случват нещата, ние сме на страната на губещите. Ще има пари да се заплати решението на арбитражния съд. Освен това тези 8 милиарда, които са написали за вложения, няма да ги изхарчат. Тези младежи, без да желаят, или доста добре знаейки какво вършат, за 8 месеца направиха повече гафове в енергетиката от Бойко Борисов за два мандата. Като почнем с " Газпром ", ние сме надплатили над 800 млн., до края на годината ще ги докараме над милиард, минем през " Мариците ", " Джемкорп ". Такива неща ще се случат в България, че не ми се мисли ", съобщи Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Бившият енергиен министър акцентира също, че никой не разяснява какво ще се случи с мините. А като поредна заложена бомба посочи нуклеарното гориво.

" Ние ще минаваме на неруско гориво - по какъв начин го вършим това? Новото гориво не е същото. При една от украинските атомни централи от 48 заредени касети 10 се оказаха разхерметизирани. Трябва да се потвърди сигурността ", уточни Овчаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР