Този коментари ще бъде лишен от коментар. Само наблюдения, въпроси

...
Този коментари ще бъде лишен от коментар. Само наблюдения, въпроси
Коментари Харесай

Ще доживеем ли да получаваме същото качество стоки, каквото получават западноевропейците срещу парите си?

Този мнения ще бъде лишен от коментар. Само наблюдения, въпроси и никакви изводи. Може би малко съмнения, само че нищо повече. 

Има ли подигравка в това, че инспекторите, които вършат инспекции за раздута далавера са едни от най-големите ѝ жертви? Да, има и то огромна. Инспекторите от Комисията за отбрана на потребителите получават дребни заплати и спекулата, която самите те преследват, удря мощно по техния джоб. По-силно в сравнение с значително от джобовете, за които комисията би следвало да работи. 

Известно ли е по целия свят, че държавен чиновник с дребна заплата е отворена врата към корупция? Известно е. От време онò. 

В България познаваме ли корупцията? Мисля, че я познаваме добре. 

Корупцията по високите етажи в една страна ражда ли корупция по ниските? Да. Ето по какъв начин – перата от бюджета (включително пари от Европейски Съюз по програми), които са планувани за заплати и за съоръжение (което прави работата по-лесна), се отклоняват в джобовете на сложени лица, които се облагоденстват персонално и отделят % за пълнене на партийни каси, заплащат „ такса “ на индивида, който е оказал помощ назначението им и т.н. 

Така парите се разпределят на всички места другаде, само че не и за където са планувани. Което води до липса на средства за заплати, управлението подвига плещи и споделя, че нищо не може да се направи.

Допълнително обезсърчаващо работи и фактът, че чиновниците виждат новите персонални коли, скъпи облекла, демонстриране на благоприятни условия у избрани шефове и схващат, че ги мамят. 

Оттук насетне крачката към получаването/поискването на подкуп е още по-малка. 

Една дребна скоба тук: в доста страни, най-вече диктатури, е основана стройна конструкция за разпределение на корупция – държат заплатите ниски, хората не съумяват да се оправят, стартират да одобряват и оферират подкупи по разнообразни мотиви. Така бюджетът не се товари (защото корупцията е на най-високо равнище и партийните водачи крадат от бюджета), също така всеки един гражданин е по дифолт виновен – тъй като е участник в противозаконна активност – корупция; и като предлагач, и като адресат. Пример: лекарят взима подкуп, с цел да си свърши работата (за която му заплащат малко), след това отива в общината, където самият той би трябвало да заплати подкуп. 

Вечно гузният е елементарен за манипулиране и сигурно елементарно може да бъде спрян от протестна активност или съюзяване с други – единствено с една елементарна опасност за следствие могат да го откажат от всичко. 

Вечно гузният е и постоянно мнителен – мъчно се съюзява с други. Разединените са лесни за операция и ръководство. 

Затварям скобата. 

Малкият чиновник, в случай че взема рушвет (казах „ в случай че “), не е изключено да си намерения, че неговото деяние не води до особена (или изобщо някаква) щета. Престъпление без жертва, нищо работа. 

Дали е по този начин? Особено, в случай че дребният чиновник е 100 петдесет и първият преднамерено нарушил отговорностите си? Натрупването на корупция е единият проблем, свикването към нея – друг; тя става като вирус, който от ден на ден се възприема елементарно. И по този начин разпространяването става по-лесно. 

Ще ви дам един съвсем безопасен образец. 

Помните ли по какъв начин преди време имаше проучвания, че избрани компании оферират едно качество на пазарите в Западна Европа и друго (по-лошо) в Източна? Нищо не се е трансформирало. 

Има една марка чай, няма да споделям коя тъкмо, единствено ще кажа, че звучи като Ахмак и се римува с батат, която е (по принцип) чудесна, само че в други точки по света. В началото бе и тук. Нещата се трансформираха и се отхвърлих да ги закупувам. Наскоро въпреки всичко си купих и се изненадах от супер качеството. Забелязах и разлики в опаковката. 

Кутията свърши и аз отидох да си купя друга, само че нямаше. Докато четете този образец с чай (който евентуално не ви интересува), правете сметка, че това важи за доста други артикули (които ви вълнуват). Щандът беше празен и стоеше единствено етикетът с цената. Чаят – липсващ. Нещо се чакаше може би, тъй като не се беше случвало преди да изчезва. 

Във всички магазини, в които го търсих, го нямаше. Изчезнал. 

След това се появи и аз преждевременно си купих няколко кутии. Което беше неточност, тъй като незабавно разбрах, че съм си купил отново от източноевропейската партида. Забелязах и издайническа разлика в опаковката. 

Замислих се: за какво се появи хубавата партида, по-късно изчезна, а в този момент отново е тук? Какво се беше случило?

Беше се случила акцията – масираните инспекции по магазините в цялата страна. По това време си бях купил качествената стока. Към края на акцията стоката изчезна (вероятно изчерпано положителното качество), а с края ѝ се появи остарялата, с източноевропейското качество. И всичко – както досега. Цялата акция с инспекциите внезапно ми замириса на елементарен пиар и проява. 

За да съществува стока с две качества (както беше открито още преди години), би трябвало да има скица, тъй като контролът на качеството е наложителен и най-малко публично си се случва. Което значи, че с цел да има второ качество, продавано за първо, контролният орган си е затворил очите. „ Органът “ обаче не е човек, че да му се търси персонална отговорност, а е кошер от чиновници, шефове и реализатори – върви разбери кой е поучил под масата, кой е неглежирал, кой крив, кой – прав. Дали корупцията идва от най-високо в този случай или поради корупцията в системата се е задействала корупция по ниските етажи? Кой да ти каже…

Но е реалност, че с цел да работи схемата с двете качества, би трябвало системата да е съзнателно счупена. 

Точно по същото време се появи и информация, че чиновниците на КЗП ще стачкуват, тъй като са им ниски заплатите. Дали – с пресни усещания от нелепостите с ходенето по магазините – реагирах преждевременно с ругатня към радиото? Да. Просто моментът беше подобен. Всички ли са отговорни? Разбира се, че не, само че това, което си помислих незабавно, беше: щеше да е добре да си правят работата, преди да желаят увеличение; в първия миг, в който им се наложи да поработят малко повече и се сетиха, че са им дребни заплатите. 

Не се гордея с най-първоначалната си реакция, само че и през днешния ден не мога да кажа, че тогава съм бил изцяло в неточност. Факт е, че заплатите им са ниски и това е проблем, както се оказва – евентуален проблем и за нас; тъй че ще е хубаво и ние да желаяме нарастване на техните заплати. Следващият въпрос е: след нарастването, ще имаме ли гаранция, че неприятните практики ще секнат? И по-важният: ще доживеем ли някой ден да получаваме същото качество артикули, каквото получават западноевропейците против парите си? Може би не го заслужаваме? След като: 1.) поносим и 2.) сме най-изобретателни в схемите и далаверите, може и да не заслужаваме. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР