Този автомобил носи най-големия номер в моделните означения на Audi

...
Този автомобил носи най-големия номер в моделните означения на Audi
Коментари Харесай

Q8 подгони X6 и GLE Coupe

Този автомобил носи най-големия номер в моделните означения на Audi и автоматизирано паркира на върха в гамата, без да има най-голямата каросерия. Новото Audi Q8 е по-късо, само че по-изтънчено от техническия си близнак Q7. А във връзка с дизайна Q7 наподобява даже отегчителен спрямо Q8. Отдавна не е се е появявал модел с толкоз ярка еднаквост в консервативното семейство на Audi. И тъкмо това е задачата на новия автомобил. Той излиза на пътя да се състезава с мастити противници от немската „ спортна ” школа. През 2008 година BMW откри територията на несъществуващите тогава SUV купета с първото потомство Х6. Така „ баварецът ” взе преднина пред всички останали на пазара. С известно забавяне Mercedes пусна в надпреварата GLE Coupe, а в този момент и Audi дава сериозна поръчка за водеща роля с Q8. Така става още по-интересно и оспорвано надбягването за клиенти, които желаят да бъдат забелязвани отдалеко. А мощната конкуренция предизвика напредъка.

 Audi Q8

От рекламното мото на Audi знаем, че в напредъкът се реализира посредством техника. Типично по немски. Немските инженери вкарват в Q8 микрохибридна технология, работеща с 48-волтова електрическа система. Тя се състои от литиево-йонна батерия и стартер-генератор, който се задвижва от ремък. При понижаване на скоростта и при прекъсване тази система регенерира до 12 киловата мощ и я насочва към акумулаторната батерия. Технологията разрешава дълги етапи на придвижване с обособен от скоростната кутия мотор с потребление на инерционните сили, когато няма потребност от тягата на мотора. Това смъква потреблението на гориво близо с литър на 100 км. Старт-стоп системата е с уголемен диапазон и действа при скорост от 22 км/ч, което също покачва ефикасността.

 Audi Q8 Audi Q8

При пазарния си старт моделът ще се предлага с моторизация Q8 50 TDI. Това значи, че под предния похлупак работи 3,0-литров дизелов мотор V6 с мощ 286 конски сили и оптимален въртящ миг 600 Nm. Този вид спринтира за 6,3 секунди от 0 до 100 км/ч и развива скорост 232 км/ч. В началото на идната година ще се появи версия Q8 45 TDI с по-ниска мощ от 231 конски сили и бензиново осъществяване Q8 55 TFSI с 3,0-литров бензинов мотор с запас от 340 коня. Всички разновидности разполагат с 8-степенна автоматизирана предавателна кутия. Очаква се появяването и на наточен модел с мощ над 400 конски сили и Plug-In хибрид.

 Audi Q8

Серийно Q8 разполага с шаси с адаптивно контролиране, а опционално получава въздушно окачване. Двата разновидността дават опция за смяна на култура в диапазон от 9 см. В най-високата позиция на автомобила под него остава 25 см разстояние до настилката. Също в допълнение може да бъде поръчана система за завиване с четирите колела, която способства за по-добра маневреност и по-точна управляемост в завои. Задвижването е към четирите колела, като механичният централен диференциал разпределя въртящия миг сред предния и задния мост в съответствие 40:60.  При нужда тягата се преразпределя към колелата с по-добро сцепление.

 Audi Q8

Късите надвеси, двойното предаване и електронните системи като асистентът за втурване по стръмен надолнище разрешават на Q8 да се движи решително отвън асфалтираните пътища. Водачът може да трансформира държанието на автомобила с избор на разнообразни режими на придвижване и задаване на самостоятелни настройки.

Задницата свети от край до край

Моделите Q8 и Q7 са механически идентични, само че се разграничават по размери. Построени са върху една платформа с междуосие 3 м, като на дължина Q8 е със 7 см по-къс от Q7 и доближава 4,99 м. Голямото разстояние сред двете оси значи доста място за пасажерите. Пътуващите на задната седалка в Q8 имат шир за краката като в лимузина от калибъра на A8. Снижаващият се покрив може да опре в главите на по-високите пасажери откъм гърба, само че се допуска, че по-активно в този автомобил ще се употребяват предните места. И все пак Audi дава обещание повече пространство спрямо Х6 и GLE Coupe.  Трите задни седалки се контролират по дължина и разрешават багажният размер под електрическата врата да доближи 1755 л.

 Audi Q8

Една от най-характерните черти на Q8 е светлинна линия по цялата ширина на задната част. Това ще бъде „ запазена марка ” на топмоделите в гамата на Audi – А7, A8 и Q8. Друг типични детайли за новия автомобил са внушителната осмоъгълна радиаторна решетка и безрамково отварящите се странични прозорци.

39 системи в помощ на лидера

Традиционно изчистеният кокпит на Audi доближава своята еманация в Q8. Управлението на другите функционалности в автомобила се прави съвсем без механични превключватели, а благодарение на два огромни цветни сензорни екрана с висока резолюция и диаметър 10,1 и 8,6 инча. Те са ситуирани в централната част на кокпита, един под различен. От тези екрани се командва инфо-развлекателната система, навигацията, аудиото и всички системи за комфорт. Възможно е и гласово ръководство с известни изречения на избрани езици, да вземем за пример – казваш „ Гладен съм ” и навигацията предлага най-близките заведения за хранене. На долния екран с пръсти могат да бъдат изписвани и единствено основни думи от командите, които биват разпознавани.

 Audi Q8

Контролният  уред зад кормилото е напълно цифров и изображението му може да бъде конфигурирано съгласно усета и желанието на лидера. Директно пред неговите очи в челното стъкло посредством Head-Up екран се демонстрират най-важните данни от придвижването на автомобила и навигационните упътвания.

 Audi Q8

Многобройни датчици и радари са конфигурирани в Q8, с цел да обезпечат нужните данни за работата на 39 електронни системи. Те улесняват лидера и му указват скъпа поддръжка при ежедневно шофиране и в сериозни обстановки. Сред тези системи са адаптивен круиз надзор, панорамна камера, асистенти за кръстовища, за придвижване в лентата и други Системата за успеваемост разпознава отдалеко рестриктивните мерки на скоростта и острите завои и при задействан круиз надзор скоростта навременно се понижава автоматизирано. Догодина ще бъде пусната и функционалност за автоматизирано паркиране, при която лидерът стои отвън автомобила и посредством смарт телефон започва маневрата. За комфорта на пасажерите служат четиризонов климатроник и седалки с масажираща, охлаждаща и отопляема функционалност.

 Audi Q8
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР